finançament autonòmic el 2018

Catalunya, una altra vegada per sota de la mitjana espanyola: paga un 19,5% més i rep un 1,2 menys

Es manté com el tercer territori que més ingressos tributaris per habitant aporta i el desè en recursos obtinguts

Novè exercici consecutiu amb un patró similar

roda-premsa-2

roda-premsa-2

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El 2018 Catalunya es va mantenir com una de les comunitats amb més desequilibri entre el que aporta i el que rep a través del model de finançament autonòmic per novè exercici consecutiu, segons les dades de la liquidació d’aquest exercici recopilades per Ministeri d’Hisenda i publicades per la Conselleria d’Economia i Hisenda de la Generalitat.

D’aquesta manera, és la tercera comunitat que més recursos tributaris per habitant aporta al sistema, amb 2.967 euros, situant-se per darrere de Madrid (3.482) i les Balears (3.185), si bé és la dècima quant a recursos rebuts també per habitant, amb 2.664 euros.

Així, Catalunya paga un 19,5% més en comparació amb la mitjana espanyola –sense comptar les comunitats de règim foral, el País Basc i Navarra–, però rep un 1,2% menys.

Aquesta situació empitjora si es té en compte el diferencial de preus: en termes de poder de compra, Catalunya retrocedeix a la penúltima posició, la número 14, amb 2.393 euros per habitant, només per davant de Madrid, amb 2.240 euros, i situant-se un 11,3% per sota de la mitjana dels territoris que participen en el règim comú de finançament.

Només el 2009

Notícies relacionades

La Generalitat ha recordat que Catalunya només va quedar per sobre de la mitjana espanyola el 2009, el primer any d’aplicació del model vigent, que s’hauria d’haver actualitzat el 2014 i el 2019, d’acord amb la normativa.

«Les dades de liquidació del 2018 tornen a posar de manifest que els mecanismes de distribució que utilitza el sistema de finançament espanyol fomenten un repartiment arbitrari dels recursos entre territoris», ha afirmat el departament dirigit per Pere Aragonès. Ha afegit que mentre que cada any Catalunya perd entre set i vuit posicions, «altres territoris amb una capacitat tributària molt inferior a la mitjana reben sistemàticament més recursos per habitant que Catalunya».