15 d’ag 2020

Anar al contingut

efectes de la pandèmia

L'economia de la zona de l'euro disminueix un 12,1%

Espanya encapçala la caiguda de l'activitat registrada a la zona

L'economia de la zona de l'euro disminueix un 12,1%

picture alliance Uli Deck dpa

El producte interior brut (PIB) de l’eurozona  va registrar entre l’abril i el juny una caiguda del 12,1%, sense precedents en tota la sèrie històrica, després d’haver patit una contracció del 3,6% en el primer trimestre de l’any, segons la primera estimació de la dada publicada per Eurostat. Segons aquestes dades Espanya és l’economia amb pitjor evolució de l’àrea, amb una caiguda del 18,5% del PIB.

En comparació amb el segon trimestre del passat exercici, el PIB de la zona euro va registrar una caiguda interanual del 15%, després de la contracció interanual del 3,1% dels tres primers mesos de l’any.

En el conjunt de la Unió Europea (UE), l’activitat econòmica va experimentar en el segon trimestre de l’any una caiguda sense precedents de l’11,9%, després de la contracció del 3,2% observada en els tres primers mesos del 2020. En comparació amb el mateix període del 2019, la baixada del PIB a la UE va ser del 14,4%.

Entre els països les dades dels quals estaven disponibles, Espanya va tenir la caiguda més gran del PIB amb diferència el segon trimestre, al registrar una caiguda del 18,5%, després de la baixada del 5,2% en els tres primers mesos de 2020, seguida de Portugal, amb una contracció del 14,1% en el segon trimestre, després del retrocés del 3,8% en els tres primers mesos del 2020.

Per la seva part, el PIB de França es va contraure un 13,8% en el segon trimestre, després de baixar un 5,9% en el primer, mentre que l’economia d’Itàlia va registrar una contracció del 12,4% entre l’abril i el juny, després de la caiguda del 5,4% observada entre el gener i el març. En el cas de Bèlgica, el PIB es va enfonsar un 12,2% en el segon trimestre, després de caure un 3,5% en el primer.

Alemanya, que va donar a conèixer aquest dijous les seves dades, va registrar una caiguda del PIB del 10,1% en el segon trimestre, després del descens del 2% entre els mesos de gener i març.