PREMI BBVA A LA INNOVACIÓ EN SOSTENIBILITAT MEDIAMBIENTAL

Faixamata, innovació amb els purins

La cooperativa, amb només 4 treballadors, ha implantat una tecnologia desenvolupada per Rotecna, una companyia d'Agramunt

El nou sistema permet convertir els residus en subproducte per a plantes de compostatge que és comercialitzable.

zentauroepp54113466 segoin premi bbva  empresa faixamata200714211410

zentauroepp54113466 segoin premi bbva empresa faixamata200714211410

2
Es llegeix en minuts
Guillem Tapia

La reduïda mida mitjana de les empreses espanyoles se sol assenyalar com un dels motius principals de la seva falta de competitivitat davant les seves homòlogues de països europeus amb economies més desenvolupades. Amb un teixit empresarial compost per un 99% de pimes –de les quals el 54,3% no té assalariats i el 39,25% són micropimes de menys de 10 treballadors–, la capacitat d’innovació es pot veure disminuïda. No obstant, existeixen nombrosos exemples de companyies que, malgrat ser petites, no renuncien a aplicar solucions innovadores als seus negocis. Un bon exemple és la Cooperativa Faixamata –amb seu a Seròs (Segrià) i una plantilla composta per quatre persones de la mateixa família–, que ha obtingut el segon premi de la primera edició del Premi BBVA a la Innovació a Sostenibilitat Mediambiental.

«La tecnologia que hem implantat a les nostres instal·lacions ens permet extreure la part sòlida dels purins i reaprofitar la resta de l’aigua. D’aquesta manera aconseguim estalviar al reduir en tres quartes parts l’extensió de terra necessàries per desfer-nos dels residus», relata Josep Antoni Romia, gerent de Faixamata. A més de reduir despeses per a l’empresa, la nova manera d’eliminar els purins també és més sostenible que el mètode tradicional: produeix un 78% menys de nitrogen, un 90% menys de fòsfor i un 85% menys de potassi. Aquest sistema abarateix en aproximadament un 50% el tractament i gestió dels residus porcins i, a més, permet convertir els residus en subproducte per a plantes de compostatge que és comercialitzable.

La innovació que ha implementat Faixamata l’ha desenvolupat Rotecna –una firma d’Agramunt (Urgell)– que comercialitza el producte sota la marca Tecnapur. Aquesta tecnologia permet remoure les dejeccions emmagatzemades amb un agitador submergible d’alta velocitat per aixecar els sòlids sedimentats al fons, garantint un cabal homogeni per a la separació. Després d’aquest procés, els purins s’introdueixen en un separador mecànic mitjançant una bomba submergible que disposa d’un sistema antiembussos. El sistema Tecnapur separa les fraccions líquides de les sòlides a través del filtrat, premsat i rascat dels rebutjos i, posteriorment, es procedeix a un tractament que garanteix l’extracció de tots els sòlids en suspensió, evitant emissions d’amoníac i altres gasos amb efecte d’hivernacle.

Increment de productivitat

Notícies relacionades

Cooperativa Faixamata cria més de 9.000 caps de porc –4.700 d’engreixament i 4.400 més de preengreixament– a les seves instal·lacions. Ara, després de reduir la superfície de terra necessària per eliminar els purins gràcies a la solució de Tecnapur, Josep Anoni Romia assenyala que a mitjà termini confien a poder ampliar la capacitat de la cooperativa fins a 9.600 porcs d’engreixament.

La cooperativa Faixamata va ser constituïda el 2015, si bé Romia i la seva família fa «40 anys que treballen en el negoci de la ramaderia i el cultiu», segons el gerent de la cooperativa. A més de criar bestiar, Faixamata també conrea i comercialitza fruites d’os en un terreny de 100 hectàrees. Cada any la cooperativa produeix uns quatre mil quilos de préssecs, nectarines, paraguaians i albercocs.

Temes:

Agricultura