L'Airef reclama un full de ruta per sortir de la crisi amb una visió a mitjà termini

La presidenta de l'autoritat fiscal adverteix que la incertesa no pot ser una excusa

Cristina Herrero aposta per incloure un calendari temptatiu per al compliment de fites

rosas52475673 presidenta airef autoridad fiscal cristina herrero200225115711

rosas52475673 presidenta airef autoridad fiscal cristina herrero200225115711 / Victor Lerena

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

La presidenta de l’Airef, Cristina Herrero, reclama altura de mires a les administracions públiques per dissenyar una estratègia a mitjà termini amb què superar una crisi «sense precedents» i establir les bases del futur. Així ho ha exposat la representant de l’autoritat fiscal durant la clausura del Programa de Governança del Sector Públic organitzat per l’Esade.

En qualsevol dels escenaris que planteja la institució per aquest 2020 s’observa una contracció de l’activitat de magnitud desconeguda i una recuperació que, en aquests moments, es veu incompleta, segons va exposar Herrero. Totes les hipòtesis de l’Airef resulten en un important augment de les despeses, una reducció dels ingressos i uns nivells de deute i dèficit molt alts, el que suposa un intens deteriorament del saldo fiscal del 2020, amb una recuperació limitada per al 2021. Això es reflecteix en el deute, que es podria situar entre el 115% i el 120% del PIB el 2020.

A partir d’aquest context, Herrero ha ressaltat la necessitat d’identificar els desequilibris existents, és a dir, els que ja acumulava Espanya abans de la Covid-19, i definir una estratègia de sortida a mitjà i llarg termini, en què la governança jugui un paper central.

Notícies relacionades

La presidenta de l’autoritat fiscal ha assenyalat que, tot i que en aquests moment no és fàcil planificar, «la incertesa no pot ser una excusa» per fer un exercici d’estratègia i previsió a mitjà termini. Aquest pla, segons Herrero, ha d’impulsar l’activitat a curt termini, però també establir les bases per a un «potent» creixement econòmic futur, inclusiu i sostenible.  A més, segons el seu parer, és necessari comptar en el seu disseny i execució amb tots els nivells de les administracions públiques per assegurar una adequada coordinació i corresponsabilitat i ha d’incloure un calendari temptatiu per al compliment de determinades fites.

A més de superar el curtterminisme i adquirir un enfocament a mitjà termini, per millorar la qualitat de les institucions Herrero aposta per basar les polítiques públiques en l’evidència empírica a partir de l’avaluació, i fomentar la transparència i retre comptes com els principis que guiïn totes les actuacions. L’Airef, de fet, vol estendre la cultura de l’avaluació, per a la qual cosa reclama garantir l’accés a dades administratives de qualitat.