28 d’oct 2020

Anar al contingut

indústria

La producció industrial va remuntar un 14,7% el maig respecte a l'abril

Comparat amb el mateix mes d'un any enrere, la caiguda encara va ser del 27,8%

La producció industrial va remuntar un 14,7% el maig respecte a l'abril

L’índex general de producció industrial (IPI), corregit d’estacionalitat  i calendari, va pujar un 14,7% el maig en relació amb el mes anterior després de dos mesos de forts retrocessos mensuals, segons ha informat aquest dilluns l’Institut Nacional d’Estadística (INE).

L’organisme ha explicat que la indústria va començar a recuperar al maig el seu ritme d’activitat després de la paralització gairebé total de la major part del teixit productiu durant la primera part del mes d’abril. De tota manera, comparada amb un any enrere, la producció industrial va registrar un descens del 27,8%.  

El repunt de maig contrasta així amb les caigudes mensuals del 22,1% i del 13,6% registrades l’abril i el març, respectivament.

Segons l’INE, el dinamisme mensual més gran de la producció al maig es va produir precisament en la indústria de béns de consum durador i en la de béns d’equipament, sectors que més van patir la paràlisi a l’abril i que al maig van registrar alces mensuals del 100% i del 51,2%, respectivament.

Per activitats, fabricació de vehicles (+362,9%), indústria del cuir i calçat (+159,7%) i fabricació de mobles (+96,6%) van ser les que més van créixer el maig en relació amb el mes anterior.

No obstant, malgrat el repunt mensual, les dades anuals continuen reflectint l’impacte de la crisi sanitària a la producció industrial. Aquesta es va desplomar un 27,8% el passat mes de maig en relació amb el mateix mes del 2019.

Aquest descens és inferior al registrat a l’abril, quan la paralització gairebé total del sector industrial en la primera quinzena de mes va provocar el retrocés anual més gran d’aquest indicador des del 1976 (-34,1%).

Amb la caiguda interanual d’abril, la producció industrial encadena tres mesos consecutius en taxes negatives. Corregida d’efectes estacionals i de calendari, la producció industrial es va enfonsar un 24,5% interanual el maig, amb retrocessos en totes les activitats, especialment en la confecció de peces de vestir (-80,6%) i fabricació de vehicles (-63,1%).

Per la seva part, indústria química (-13,4%), captació, depuració i distribució d’aigua (-13,6%) i indústria del paper (-14,5%) són les que menys redueixen la seva producció respecte al maig de 2019.

Analitzant les dades per sectors, les dades sense corregir mostren retrocessos interanuals del 40,9% en els béns de consum durador, del 39,7% en els béns d’equipament, del 26,9% en els béns intermedis, del 23,7% en els béns de consum no durador i del 17,6% en l’energia.

Els índexs corregits d’efectes estacionals i de calendari presenten també taxes anuals negatives a tots els sectors: béns de consum durador (-36,5%), béns d’equipament (-36,4%), béns intermedis (-23,4%), béns de consum no durador (-19,6%) i energia (-16,6%).

La producció industrial va disminuir el maig en totes les comunitats autònomes en taxa interanual.
Els majors descensos es van produir a les Balears (-35,8%), Aragó (-33,8%), Galícia (-33,6%) i Castella i Lleó (-32,6%), mentre que les menors caigudes de la producció industrial es van donar a Múrcia (-17%), Castella-la Manxa (-20,6%), Canàries (-22,2%) i Madrid (-23,3%).