activitat immobiliària

La compravenda de vivenda va registrar una caiguda del 53% al maig

Els efectes de la crisi sanitària van ser particularment forts en el mercat el cinquè mes de l'any, segons els registradors

pisos

pisos

3
Es llegeix en minuts

La compravenda de vivendes va registrar un retrocés del 53% el mes de maig d’aquest any respecte al del 2019. Les operacions van passar de superar les 46.000 el 2019 per baixar fins a les 22.000 el maig del 2020, segons les dades donades a conèixer aquest dilluns per l’Escola de Registradors, a partir de les inscripcions en els registres de la propietat. Les xifres mostren ja clarament els efectes de la crisi sanitària i el confinament en el mercat immobiliari espanyol, tenint en compte que les compravendes solen registrar-se una mica després de realitzar-se l’operació, els registradors estan comptabilitzant operacions fetes en plena crisi sanitària. 

La caiguda de transmissions també s’ha notat en el nombre de transaccions d’immobles en general. Al maig s’ha passat a registrar 38.500 operacions davant les gairebé 94.000 el maig del 2019. Les hipoteques, igual com el mes anterior, van tenir un resultat negatiu, tot i que bastant més moderat. La xifra total va ser de 47.000 operacions el mes de maig del 2019, mentre que aquest any, la xifra ha caigut fins a les 35.000. Així mateix, les hipoteques sobre vivenda van ser lleugerament superiors a 33.500 operacions el mes de maig de l’any passat i amb prou feines van superar les 25.000 durant el 2020. 

Si es mesura l’evolució anterior mitjançant la taxa de variació, les compravendes totals inscrites el mes de maig d’aquest any davant el mateix mes del 2019 han descendit  el 59,0%, les compravendes de vivenda van descendir lleugerament menys, el 53,1%, mentre que l’impacte de l’estat d’alarma el mes de maig sobre les hipoteques constituïdes va ser molt més moderat: van baixar fins al 25,8% les hipoteques totals i, de forma similar, el 24,8%, les que es van constituir sobre vivendes. 

Caiguda per comunitats

Les comunitats autònomes i ciutats autònomes que van experimentar caigudes més grans, superiors a dos terços, en les compravendes totals van ser les Canàries (72,7%), seguida de Castella i Lleó (72,3%) i Múrcia (68,0%), mentre que en el costat oposat, amb descensos inferiors al 50%, les que menys van descendir van ser Melilla (28,9%) i Madrid (45,2%). 

Pel que es refereix al total d’hipoteques constituïdes, les comunitats que van experimentar més descensos, per sobre del 50%, van ser Extremadura (52,5%), seguida d’Astúries (50,6%). Per contra, les que menys contracció van mostrar, i fins i tot amb lleugers creixements, motivats per operacions puntuals que van afectar múltiples finques de forma simultània, van ser Ceuta (180%, resultat no representatiu pel motiu ja indicat), Madrid (4,4%) i les Canàries (2,3%). 

Notícies relacionades

Pel que es refereix als registres mensuals en l’apartat de compravendes, destaca que les operacions totals van experimentar un retrocés el mes de gener del 5% i les compravendes de vivenda del 2,7%, per passar a taxes positives el mes de febrer de l’1,5% i 2,7%, respectivament. Al març, van mostrar ja el primer impacte clar de la crisi, amb caigudes del 20,1% i del 17,7%, que es van aguditzar el mes d’abril, primer mes complet sota el decret de l’estat d’alarma, fins al 43,4% en les compravendes totals i el 38,3% en les compravendes de vivenda. La caiguda al maig és encara més acusada.

Les hipoteques, que han mostrat major resistència a aquesta crisi, en la comparació amb el mateix mes de l’any passat, creixien amb claredat al gener, les totals el 12,5% i les de vivenda el 6,1%, i han millorat fins i tot el seu creixement el mes de febrer, amb increments del 18,6% i del 19,2%, respectivament. Al març, la tendència es va invertir per caure el 13,7% les hipoteques totals i el 12,2% les de vivenda. A l’abril es va intensificar el descens, com també ha succeït el mes de maig.