INDÚSTRIA

Foment insta a assumir la sortida de Nissan i a buscar nous projectes

La patronal veu «senyals esperançadors» que hi haurà noves inversions a la Zona Franca

54015881 601

54015881 601 / JOAN CORTADELLAS

2
Es llegeix en minuts
Eduardo López Alonso
Eduardo López Alonso

Periodista @Elabcn

ver +

El president de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre, ha assegurat que hi ha «senyals esperançadors» que serà possible trobar una solució a la sortida industrial de Nissan. La patronal va instar aquest dilluns a buscar alternatives i assumir que la decisió de la sortida de Nissan està presa i que per la via de la negociació és possible trobar altres vies per «preservar l’ecosistema d’automoció» mitjançant una «crida a tots els actors per trobar espais de diàleg per refer el teixit industrial». 

La crida al diàleg de la patronal arriba després d’unes setmanes en què ha imperat una posició de l’Administració que ha tendit a alinear-se amb les posicions sindicals i pretendre l’anul·lació d’una decisió presa des del Japó i que sembla impossible de frenar. «Hi ha decisions que semblen irreversibles», va reconèixer Sánchez Llibre. Ni tan sols el ‘factor Renault’, pel qual la marca francesa recolzaria la supervivència industrial de Nissan a Catalunya, recolza cap optimisme entre la plantilla o el Govern de Quim Torra per esmenar una decisió temuda des de fa un parell d’anys. La recepta de Sánchez Llibre passa perquè la companyia s’integri a la taula de negociació creada al maig i que acumula 15 reunions i més de 40 hores de treball. Aquesta taula seria l’encarregada d’implicar Nissan en nous projectes industrials relacionats en la mobilitat i serviria per organitzar una sortida assossegada de la multinacional. 

També hi ha un cert temor a Nissan que el conflicte institucional i sindical arribi a un nivell que perjudiqui la marca des del punt de vista reputacional, la continuïtat del departament d’investigació, o que fins i tot colpegi la xarxa de vendes o el lideratge de la marca en alguns segments del mercat. 

Segons Foment, «estan sorgint» nous projectes industrials amb els quals configurar un nou ecosistema industrial i d’automoció, la majoria relacionats amb l’electrificació del parc d’automòbils. «No podem donar noms, però estem esperançats i segurs que arribarà a bon port. Estem esperançats que es podrà configurar una situació alternativa molt interessant», ha dit Sánchez Llibre en la roda de premsa prèvia a l’assemblea general de la patronal.

Foment del Treball va constituir el 19 de maig la Taula de l’Automoció i Mobilitat, que representa el 95% del sector econòmic de Catalunya, però Nissan no hi és. En aquesta taula d’anàlisi han participat la ministra d’Indústria, Reyes Maroto; la consellera d’Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, i els secretaris generals de CCOO de Catalunya, Javier Pacheco, i de la UGT de Catalunya, Camil Ros.

Notícies relacionades

El president de Foment del Treball també ha expressat el seu recolzament al vicepresident executiu de Nissan a Rússia i responsable de les operacions industrials de Nissan Motor Ibérica, Frank Torres, a qui ha qualificat d’«únic interlocutor vàlid» designat per la multinacional per poder afrontar les negociacions amb èxit. «És un home de la casa, català, amb experiència i amb contactes amb la direcció de la multinacional a França i el Japó», ha afegit.

La sortida industrial és «esperançadora», segons Sánchez Llibre, perquè segons la seva opinió la Zona Franca és un enclavament estratègic i de primer nivell per a la instal·lació d’una empresa del sector de l’automoció. «La Zona Franca és una de les millors zones del món», ha conclòs. 

Temes:

Nissan Catalunya