Perspectiva

Els empresaris veuen una millora en el clima econòmic

El nombre de companyies que esperen reduir plantilla baixa el 39%, segons una enquesta de KPMG i la CEOE

Sis de cada deu responsables empresarials advoquen per abaixar impostos per impulsar la reactiviación

comercio

comercio

2
Es llegeix en minuts

La progressiva reactivació de l’activitat econòmica està millorant lleugerament les perspectives sobre facturació, plantilla i inversió dels empresaris espanyols. Malgrat que el nombre de directius que preveu que la seva facturació es redueixi en els pròxims 12 mesos continua sent majoritari, el percentatge descendeix del 77% l’abril al 56% el juny, segons les conclusions del quart sondeig de l’informe ‘L’empresa espanyola davant la Covid-19’, elaborat conjuntament entre KPMG i la CEOE. Existeix certa unanimitat entre els empresaris al considerar que la prioritat del Govern en l’actual situació hauria de ser una disminució de la pressió fiscal. Sis de cada 10 enquestats advoquen per abaixar impostos, i un 56% del total assenyala com a prioritat millorar l’eficàcia de la despesa públic.

Quant a l’entorn econòmic, el percentatge d’empresaris que preveu reduir el nombre de treballadors se situa en el 39%, 12 punts percentuals menys respecte al sondeig d’abril. A més, un 48% dels enquestats afirmen que no variarà la seva plantilla, davant el 41% que donava aquesta resposta el mes d’abril.

Les expectatives d’inversió també milloren, ja que el nombre de directius que consideren que reduiran les seves inversions el 2020 passa del 64% en l’últim sondeig al 45% d’ara. No obstant, els empresaris mantenen una actitud conservadora davant la internacionalització de les seves companyies. El 40% preveu mantenir igual la seva presència en altres països i un 11% anticipa que la reduirà. El 14% dels enquestats afirma que augmentarà la internacionalització en comparació amb el 12% del sondeig anterior.

Prioritats estratègiques

Quant a les prioritats estratègiques per als pròxims 12 mesos, els empresaris espanyols assenyalen la millora dels processos (60%) i transformació digital (57%). En tercera posició es troba el llançament de nous productes i serveis, una prioritat estratègica per al 45% de la mostra.

Hilario Albarracín, president de KPMG a Espanya, ha afirmat que «els pròxims mesos seran clau per al futur de les empreses, 6 de cada 10 aplicaran reestructuracions operatives, tot i que també posaran el focus en la transformació digital, ja que el canal digital continuarà sent el que experimenti més creixements a futur».

Per la seva banda Antonio Garamendi, president de la CEOE, considera que la confiança és fonamental per al desenvolupament de l’activitat empresarial a Espanya, després de la pandèmia de la Covid-19. El president dels empresaris ha volgut destacar que són les empreses les que creen riquesa i ocupació al país i que necessiten aquesta confiança per continuar mantenint la seva activitat i ser capaços de sortir d’aquesta crisi.

 

El 2021, any de transició

De manera gradual i asimètrica, les empreses aniran guanyant el terreny cedit durant la crisi. El 62% dels empresaris enquestats no esperen recuperar els nivells de facturació previs a la crisi abans del 2022. El 28% dels directius consideren que els aconseguiran en els pròxims 12 mesos, mentre que un 10% assegura que la seva facturació no s’ha vist afectada per la pandèmia.

Notícies relacionades

A l’hora d’analitzar les mesures necessàries per canviar el model productiu a Espanya, gairebé dos terços dels empresaris, el 65%, assenyalen la necessitat d’incrementar la inversió en R+D. Més de la meitat, el 51%, considera necessari reformar el sistema educatiu per aconseguir aquest objectiu. Quant a les palanques per incrementar la competitivitat de les seves organitzacions en la nova realitat, els empresaris destaquen l’augment de la productivitat (58%), la inversió (56%) i la formació d’empleats (45%).

 

Temes:

Ocupació CEOE