OBITUARI

Mor Rafael Español, històric president de La Seda, als 74 anys

Condemnat tres vegades per desfalc de l'empresa química, la seva entrada a la presó va ser suspesa després de demanar l'indult

1
Es llegeix en minuts
Efe

Rafael Español, històric president de la companyia química La Seda de Barcelona, va morir aquest dimarts als 74 anys. L’empresari acumulava tres condemnes de sis anys de presó pel desfalc en l’empresa química, però el 2018 va aconseguir que l’Audiència de Barcelona suspengués la seva entrada a presó a l’espera que el Govern resolgués la petició d’indult.

Llicenciat en Dret per la Universitat de Barcelona i amb estudis d’Enginyeria Química i de Ciències Empresarials, Español es va incorporar el 1993 a La Seda, ubicada al Prat de Llobregat (Barcelona), inicialment com a director general i després com a president, càrrec que va exercir fins al juny del 2009.

Empresari pròxim a l’expresident de la Generalitat Jordi Pujol, el seu nom va sonar en algunes ocasions com a candidat a conseller d’Indústria, si bé no va arribar a exercir aquesta responsabilitat.

President de la patronal de fibres químiques

Español va comandar l’empresa de referència al Baix Llobregat i també va arribar a presidir l’Associació Espanyola de Productors de Fibres Químiques (Profibra).

Abans de La Seda, va desenvolupar la seva carrera en la química Aiscondel, que va arribar a presidir, i la seva trajectòria empresarial inclou també ser conseller d’Endesa o de RWE Ibérica, entre altres companyies.

Malgrat haver reflotat La Seda als anys 90, va deixar la presidència el 2009 després dels mals resultats econòmics de la química, arran dels quals els accionistes el van demandar per irregularitats.

La seva gestió al capdavant de La Seda va motivar un rosari de querelles contra ell, les primeres de les quals van arribar a judici el 2015, quan l’empresari va acceptar una pena d’un any, onze mesos i quinze dies de presó –que li va ser suspesa perquè no arribava als dos anys– per un desfalc de 12,2 milions entre els anys 2000 i 2004.

Notícies relacionades

Dos anys després, Español va acceptar una segona condemna de dos anys i mig de presó per un delicte continuat d’apropiació indeguda, per haver-se embutxacat fons de les companyia simulant la producció, venda i transport de tones de PET –plàstic per fabricar envasos– a Rússia i Tunisia.

El març del 2018 l’empresari va pactar la seva tercera condemna, de dos anys i quatre mesos de presó, per desviar diners simulant la reconversió de la producció tèxtil de La Seda a altres activitats.