REACTIVACIÓ ECONÒMICA

Instal·lada a les Terres del Ebre la primera zona pública a Catalunya de proves 5G a l'entorn rural

L'objectiu de la infraestructura, que neix amb un pressupost de dos milions d'euros, és atreure empreses i projectes tecnològics a zones allunyades de grans centres de població

puignero

puignero

2
Es llegeix en minuts
Eduardo López Alonso
Eduardo López Alonso

Periodista @Elabcn

ver +

La primera zona de proves de la tecnologia 5G de Catalunya a l’entorn rural se situarà a les Terres del Ebre. L’Àrea 5G Terres de l’Ebre, que portarà el nom de CoEbreLab 5G Rural, s’ha presentat aquest dijous, en la que es convertirà en la primera zona de proves pública del sistema de telefonia mòbil a Catalunya. La Conselleria de Polítiques Digitals de la Generalitat ha liderat el projecte amb el recolzament de la Mobile World Capital Barcelona i la fundació i2CAT i el Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre. Malgrat la tímida arrencada dels mòbils 5G, frenats encara més per la pandèmia, es tracta d’una tecnologia especialment adequada en entorns rurals o de menor població a l’haver-hi menys saturació de l’espai radioelèctric. 

La proposta de les Terres de l’Ebre té per objectiu iniciar un projecte d’implantació de la tecnologia 5G que permeti provar en entorns reals models de desplegament del 5G en l’àmbit rural, així com la creació de productes i serveis digitals de valor afegit que es puguin estendre per aquesta i altres zones rurals de Catalunya. A la pràctica, el 5G promet capacitats de transport d’informació superiors fins i tot al cable. 

Notícies relacionades

El projecte, que vol reduir la fractura digital rural, es posa en marxa amb un pressupost de més de dos milions d’euros per al període 2020-2023, dels quals 1,4 milions procedeixen del projecte Tecnologies Digitals Avançades de la Generalitat TDA 5G Rural. L’estació base se situarà al polígon del Molló de Móra la Nova i es donarà cobertura 5G a aquest polígon i a l’àrea adjacent a la seu del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, a Móra d’Ebre. Inicialment, es compta amb la freqüència cedida per Orange i s’està treballant perquè s’hi sumin altres operadors, ja que aquesta infraestructura serà neutra.

El conseller Puigneró sembla conjurat a establir les bases per convertir Catalunya en el que denomina «un pol de referència internacional» entorn de la tecnologia 5G. En paral·lel a l’extensió de la xarxa de fibra òptica, la tecnologia 5G sembla una solució tecnològica útil a mitjà termini per enfortir la competitivitat de les empreses i afavorir el teletreball en zones rurals. Es preveu que altres zones de Catalunya es transformin en camps de proves 5G i permetin, per exemple, la instal·lació de firmes tecnològiques per a les quals la connexió eficient a les xarxes és fonamental. CoEbreLab fa més de dos anys que està en funcionament i amb el recolzament del Govern aspira a atreure nous agents econòmics al territori. Forma part del projecte pilot de Cat Sud.