L'economia espanyola va arribar a caure el 50% durant el confinament

El Banc d'Espanya calcula que el PIB va caure el 30% de mitjana entre l'inici de l'estat d'alarma el 15 de març i el començament de la desescalada el 4 de maig

zentauroepp53268551 economia comercios cerrados peluquerias200503195042

zentauroepp53268551 economia comercios cerrados peluquerias200503195042 / JOAN CORTADELLAS

1
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’economia espanyola va arribar a caure fins a un 50% durant el moment més àlgid del confinament, entre el 30 de març i el 9 d’abril. En aquella etapa, el Govern central va decretar el permís retribuït per a totes aquelles activitats no considerades essencials, aprofitant la Setmana Santa.

Segons l’informe trimestral del Banc d’Espanya publicat aquest dijous, el descens mitjà del producte interior brut (PIB) entre el 15 de març, quan va començar l’estat d’alarma com a conseqüència del coronavirus, i el 4 de maig, quan va començar el procés de desescalada en diferents etapa, va ser del 30%.

L’impacte negatiu a Espanya està sent superior que a la mitjana de la Unió Europea (UE) com a conseqüència d’unes mesures de confinament i d’estat d’alarma més severes que en altres països i els efectes més notables en sectors amb més pes en l’economia espanyola com el comerç, la restauració i l’hostaleria, pel turisme, segons l’estudi. 

L’atur registrat va créixer un 23,2% en la mitjana d’abril i maig, segons el Banc d’Espanya. D’aquesta manera, la taxa d’atur, que en el primer trimestre va ser del 14,4%, «podria acostar-se al 20% en el segon». Al seu torn recorda que, sota certes condicions, els treballadors en situació d’expedients de regulació temporal d’ocupació (erto) no es consideren, en aplicació dels criteris estadístics europeus, aturats.

Cop en el segon trimestre

En aquesta anàlisi, l’autoritat monetària confirma les seves previsions de descens de l’economia per a aquest any i que el pitjor cop es concentra en el segon trimestre. L’entitat situa entre el 9% i l’11,6% la caiguda del PIB en el conjunt d’any, després d’un període abril-juny en què la caiguda se situa entre el 16% i el 21,8%.

També ratifica que el descens en el conjunt de l’any pot arribar al 15,1% si es produeix una segona onada de contagis de la Covid-19. En el primer trimestre, el descens intertrimestral ja va ser del 5,2%, el més gran de tota la sèrie històrica, quan els efectes de l’estat d’alarma es van notar en els últims 15 dies del període de 90.

Notícies relacionades

Aquest informe del Banc d’Espanya es publica un dia després que el Fons Monetari Internacional (FMI) hagi empitjorat les previsions i situa Espanya com la més damnificada de les grans economies, amb un descens del 12,8%.

Segons el Banc d’Espanya, «des de principis de maig, la relaxació gradual i escalonada per fases i territoris de les mesures de contenció ha propiciat una millora parcial dels indicadors de mobilitat».