TURISME D'INTERIOR

Es busca casa rural amb piscina

El turisme rural guanya enters aquest estiu i els preus es mantenen malgrat l'increment dels costos per les mesures sanitàries

El lloguer d'autocaravanes, bungalous i barcos amb patró han incrementat també els clients que fugen de massificacions

zentauroepp53859122 economia turismo rural can gual200623181643

zentauroepp53859122 economia turismo rural can gual200623181643 / JOSEP GARCIA

4
Es llegeix en minuts
Carme Escales
Carme Escales

Periodista

ver +

Casa independent amb piscina privada és el producte estrella en les reserves de juliol i agost. «Definitivament, el turisme rural és el guanyador d’aquest any, el que pot sortir més beneficiat d’aquesta situació post-Covid. La gent busca tranquil·litat, sense massificació, on hi hagi menys exposició i això una casa per disfrutar la família, amb piscina, ho garanteix.

Turisme d’interior

I és alhora una oportunitat per descobrir el turisme d’interior», afirma el vicepresident del Patronat de Turisme Costa Brava Girona, Jaume Dulsat. Tere Vilà, gerent de Turisme Rural Girona, confirma que per al juliol tenen un 84% de reserves i per a l’agost estan ja en el 92%. Els preus, de 25 a 30 € per persona i dia, no s’han modificat. I la mitjana de les reserves és de 7 dies, tot i que en algun cas s’han llogat cases per un mes complet. El 60% de clients són de l’àrea metropolitana de Barcelona, el 25% de Catalunya, el 10% estatals i el 5% de França o la Gran Bretanya. «L’allotjament rural independent (ARI) és la modalitat més demanada, perquè reuneix el que busca la gent aquest any: privacitat sense espais comuns», explica Vilà.

A la demarcació de Lleida també són les cases amb piscina les primeres que «estan penjant el cartell de complet», segons el president de la Federació del Turisme Rural i l’Agroturisme de les Terres de Lleida, Jaume Ramon. «Sobretot a la muntanya, molts allotjaments tant al juliol com a l’agost s’aproximen a la seva màxima ocupació. I, tot i que fa temps que treballem amb preus molt continguts i les mesures de la pandèmia han fet incrementar els costos d’un servei amb garanties higienicosanitàries, mantenim preus», assegura Ramon.

Alta ocupació

Des de la Confederació del Turisme Rural i l’Agroturisme de Catalunya (Turalcat), que representa uns 500 turismes rurals de Barcelona i Lleida, aquest estiu esperen arribar, i potser fins i tot superar, al 90% de l’ocupació. I afirmen també que els preus s’han mantingut en general, «tot i que l’esforç de neteja i desinfecció per la situació sanitària que vivim es triplica», puntualitza la directora de Turalcat, Montserrat Coberó.  Des de la Conca de Barberà, Núria Albà, propietària del turisme rural de Senan Ca la Nuri, explica que tant al juliol com a l’agost ho tenen tot pràcticament ocupat, «en gran part per clients valencians, només en algun cas són estrangers, com uns ceramistes holandesos que repeteixen i que aquest any de moment mantenen la seva reserva, en aquest cas per al setembre». 

Francesos i holandesos, clients habituals de la casa rural Cal Drac, a Puigdàlber, tampoc han anul·lat les seves reserves per a aquest estiu, segons confirma la propietària Àngels Mitjans, que fins al 25 d’agost té ocupat el seu allotjament rural per a cinc persones a l’Alt Penedès.

Bungalous, autocaravanes i embarcacions

Càmpings com el Rifort de l’Estartit, de les germanes Carme i Pilar Ferrer, també esperen la seva clientela habitual, molts d’ells estrangers que passen gran part dels seus estius a la Costa Brava, any rere any. «Els francesos no han anul·lat, però holandesos i anglesos esperen. A Holanda sembla que els estan espantant bastant sobre la situació de risc a les platges aquí. I als anglesos els obliguen a fer quarantena quan tornen, per tant volen veure si se suavitzen les advertències al seu país».

El president de Càmpings Tarragona, Joan Antón, també es va mostrar optimista de cara a aquest estiu especial. «La resposta del client català, estatal i del País Basc està sent molt bona per al nostre sector, que es consolida així com una modalitat de turisme segur»va declarar Antón. Previngut, no obstant, perquè fins que no s’ha arribat al final de l’estat d’alarma no s’han reactivat les reserves.

Això sí, no preveuen de moment arribar al 85% habitual d’un mes de juliol i un 95% d’agost perquè faltarà gran part del turista estranger que ve a ser la meitat dels clients del càmping a Tarragona (75% en llocs com Salou), més tenint en compte que la flexibilització de les condicions d’anul·lació de reserves pot fer-les variar fins a l’últim moment. Jaume Dulsat, de Turisme Costa Brava Girona, també és caut a l’hora d’avançar resultats, «el turista de proximitat, francès eminentment, sí que pot decidir a última hora baixar a les platges catalanes, però la Costa Brava és un mercat receptiu i per molt que el turista de Catalunya es quedi aquest estiu aquí no equilibrarà mai tot el que rebem. En canvi, l’hostaleria, el turisme interior de la Gran Bretanya i Alemanya, sí que resultaran beneficiats aquest any», comenta Dulsat.

Campanyes institucionals com la de Terres de Lleida, Ara Lleida, tant i tan a prop s’han centrat en el client català, amb optimisme, reforçant una marca de destinació de proximitat i constatant reserves més llargues aquest any.

Gran demanda d’autocaravanes

I autocaravanes i embarcacions per a famílies marquen la diferència aquest any en les peticions a agències de turisme com Panda Viatges de Vilafranca del Penedès. «El turisme rural triomfa, però també el lloguer d’embarcacions amb patró i altres serveis», destaca la seva propietària, Cristina Almirall. 9.000 agències com la seva mouen a Espanya entre 70.000 i 80.000 llocs de treball.

Notícies relacionades

Desbordats per la gran demanda d’autocaravanes, tant de compra com de lloguer, el sector de les cases sobre rodes augura un 90% de l’ocupació, segons Ramon Terradellas, empresari d’un sector en què aquest estiu molta gent s’estrenarà com a usuària.

Un fenomen similar s’està donant en la nàutica. «Sobretot ens contacta gent novella, famílies que volen provar aquesta aventura de contacte amb la naturalesa i segura, lluny de massificacions i una mitjana de 7 dies, de dissabte a dissabte», declara Sergi Alós de l’agència especialitzada de lloguer de barcos a l’Estartit, Top Sailing Charter, amb unes 1.000 embarcacions en el Mediterrani. Els preus, de 80 a 95 € per persona i dia per a un veler o catamarà per a cinc persones amb patró.

Temes:

Turisme