FINALITZA L'ESTAT D'ALARMA

Espanya negocia contra rellotge les condicions de reobertura de fronteres amb el Regne Unit i França

El Ministeri d'Exteriors estudia si aixeca la quarantena als viatgers britànics i francesos

zentauroepp53784536 soc200619163230

zentauroepp53784536 soc200619163230 / Sergio G Canizares

2
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

La decisió sobre si s’aixeca la quarantena implementada als turistes britànics i francesos s’estudia aquest divendres amb els dos països a menys de 36 hores que s’obrin les fronteres. El Govern negocia contra rellotge les condicions d’obertura amb diversos països, inclosos el Regne Unit i França, principals emissors de turistes cap a Espanya.

Fonts del Ministeri d’Exteriors han assenyalat que, en aquests moments, hi està havent converses amb la Gran Bretanya per decidir si s’implementa o no una quarantena als viatgers britànics en reciprocitat a la que ells imposen als viatgers espanyols, informa Efe.

La revisió de la quarantena

Segons les fonts, és el mateix Regne Unit el que està en un procés de revisió de la quarantena implementada a la frontera i d’això dependrà la decisió que Espanya haurà de prendre en les pròximes hores.

També estan tenint lloc converses amb França per gestionar el desfasament en les dates d’obertura, ja que Espanya té previst obrir les seves fronteres a les 00.00 hores del diumenge 21, mentre que França no farà el mateix fins a 24 hores més tard, el dilluns 22, fet que a Exteriors no consideren particularment greu.

Control policial al Pertús, Girona. / JORDI RIBOT / ICONNA

La «prova pilot» de les Balears

Espanya també continua intentant que sigui la Unió Europea la que estableixi criteris harmonitzats i comuns per a l’obertura de les fronteres, però, si finalment no és així, Espanya «anirà per lliure» i establirà els seus propis controls basats en els que s’estan provant en la «prova pilot» a les Balears amb un miler de turistes alemanys.

Espanya ha optat per establir controls de seguretat sanitària a la frontera, com ara la presa de temperatura, la inspecció visual, l’elaboració de fitxes amb les dades de cada visitant i el seguiment telefònic dels turistes.

En principi, l’única frontera interior de la UE que no obrirà el dia 21 és la frontera hispanolusitana, ja que el Govern portuguès no permetrà el trànsit lliure fins al dia 1 de juliol, quan les barreres frontereres s’hissaran en un acte presidit pel rei Felip VI i el president portuguès, Marcelo Rebelo de Sousa.

No s’espera arribada massiva de turistes

Per la seva banda, la ministra d’Indústria, Comerç i Turisme, Reyes Maroto, ha assenyalat aquest divendres que la temporada d’estiu serà «complicada» i que no espera que arribin turistes estrangers «de manera massiva» a Espanya en els primers dies després de la reobertura de les fronteres.

Segons Maroto, tampoc està decidit si es faran tests PCR als turistes a la seva arribada a Espanya, com demana per exemple la Comunitat de Madrid a l’aeroport de Barajas, mesura que el Govern està analitzant amb les comunitats autònomes.

Notícies relacionades

Maroto preveu convocar la setmana pròxima la Comissió Sectorial per, precisament, abordar la reobertura de fronteres i els protocols, a fi d’anar prenent totes les mesures que garanteixin que no hi hagi rebrots.

Finalment, sobre la frontera exterior de la UE i les previsions d’obrir-la el pròxim 1 de juliol, tal com ha aconsellat la Comissió Europea, es preveu establir dos indicadors per permetre l’arribada de viatgers de països aliens a la UE: la taxa d’atac o prevalença i la fiabilitat i qualitat de les dades d’aquests països.