el final de la desescalada

Omplir el dipòsit ens costarà gairebé el mateix que abans del confinament

El preu de dièsel i gasolina se situa per entrar en la nova normalitat amb imports molt similars als de finals de març

La caiguda dels preus del petroli a l'abril es va frenar al maig i els carburants van iniciar sis setmanes consecutives de pujada

2
Es llegeix en minuts
Xavier Pérez

El 13 de març es va decretar l’estat d’alarma per la pandèmia del coronavirus. Els que van posar gasolina als seus vehicles abans de tancar-los al garatge van pagar el litre a una mitjana d’1,239 i 1,121 euros per gasolina de 95 i dièsel, respectivament. Els que no hagin trepitjat el cotxe durant tot aquest temps, hauran mantingut més o menys la seva inversió ja que el preu dels carburants torna a estar en xifres molt similars a la de l’inici del confinament.

Aquesta última setmana, l’import que es paga per cada litre de dièsel i gasolina s’ha encarit un 1,45%, encadenant sis setmanes d’increment consecutiu. D’aquesta manera, segons les xifres del Butlletí Petrolier de la Unió Europea i la mitjana dels preus fixats per les gasolineres a Espanya, els que hagin de posar gasolina per tornar a la nova normalitat sobre rodes hauran d’abonar 1,235 euros pel litre de gasolina i 1,119 euros pel litre de dièsel. La tendència és que continuï pujant almenys una setmana més.

Caiguda del preu del petroli

Quan es va iniciar el confinament el preu dels carburants va començar un període inestable provocat per la caiguda del preu del barril de petroli que va iniciar una desescalada històrica i un descens en picat de consum a nivell mundial. Això va fer que els mercats internacionals notessin l’aturada. La caiguda del preu del barril Brent, de referència a Europa, va ser enorme (fins a un 30%), situació que va comportar una retallada de producció. Perquè ens en fem una idea, a final d’any el preu era de 66 dòlars per barril i va caure fins als 31,02 dòlars al març. A final de mes, el preu mitjà de la gasolina era d’1,149 euros per a la gasolina i d’1,062 per al dièsel. L’abril no va començar gaire millor i els preus continuant caient situant-se en xifres de 2017.

L’arribada de la Setmana Santa va mantenir la tendència a la baixa i el litre de dièsel costava 1,046 euros i el de gasolina de 95, 1,132 euros, segons dades del Ministeri per a la Transició Ecològica. Els preus que es van registrar van ser els més baixos de l’última dècada. A finals d’abril  la mitjana de les gasolineres a Espanya oferia dièsel a 1,001 euros i gasolina a 1,094 euros, encadenant set setmanes consecutives de descens.

Recuperació del mercat

Notícies relacionades

La recuperació gradual del preu del barril de petroli i l’inici de la desescalada (amb increment del consum) va fer que al maig es comencés a trencar la tendència negativa i es comencés a pagar més a mitjans de mes. L’ascens ens ha portat fins a la tercera setmana de juny amb xifres similars a les de l’inici del confinament.

Avui, per cada litre de gasolina a Espanya, es paga entre 1,188 euros (BP) i 1,136 euros (Shell), mentre que en dièsel omplirem el dipòsit per al primer cap de setmana de nova normalitat entre 1,040 euros (Shell) i 1,093 euros (BP). Les gasolineres low cost ofereixen, òbviament, preus més baixos, entre 0,949 euros per a la gasolina de 95 i 0,895 euros per al dièsel.

Temes:

Carburants