la recuperació econòmica

La banca proposa insistir en la col·laboració publicoprivada per sortir de la crisi

Botín demana polítiques consensuades per generar ocupació i un pla per ajudar el turisme i els joves

zentauroepp53028151 200404185706

zentauroepp53028151 200404185706

4
Es llegeix en minuts
Max JIménez Botías

La plana major de la banca espanyola ha coincidit aquest dilluns que el model de col·laboració publicoprivat pel qual s’ha optat a Espanya per abordar les conseqüències econòmiques de la crisi sanitària ha funcionat en línies generals i malgrat els dubtes i ineficàcies inicials, en alguns casos, i demanen que aquesta forma de fer les coses es portin més enllà per abordar la reconstrucció econòmica del país. Ana Botín (Santander), Carlos Torres (BBVA), Jordi Gual (CaixaBank), José Igancio Gorigolzarri (Bankia), Josep Oliu (Sabadell) i José Luis Agurrie (Ibercaja) ha mostrat una gran coincidència de criteri durant les seves intervencions en la cimera empresarial, organitzada per la CEOE, amb el lema ‘Empreses espanyoles liderant el futur’, dirigida personalment pel president de la patronal, Antonio Garamendi, en la qual intervenen tots els presidents de les grans empreses espanyoles.

La presidenta del primer banc del país ha ponderat l’eficàcia de moltes de les mesures econòmiques que s’han pres durant la crisi sanitàries, però també ha relatat el que queda per fer i, en aquest sentit, ha demanat polítiques consensuades que permetin a les empreses invertir i generar ocupació. «És necessari un pla de xoc de formació i d’ocupació al sector turístic i un pla d’ajuda de compra de vivendes per a joves», ha plantejat. «Es tracta de salvar moltes empreses i caminar cap a un model de turisme més ecològic i de qualitat», ha comentat, abans de demanar un pla de vivenda per als joves. «La majoria dels espanyols per sota de 35 anys estan en situació de precarietat laboral i un dels costos és les incapacitat d’iniciar una vida autònoma». Botín ha revelat que el sector està parlant amb el Govern sobre com llançar un pla de vivenda per als joves, en la línia d’aportar entre un 20% i un 25% d’entrada en la compra de la vivenda, perquè els joves puguin accedir a una tirada en propietat.

«Hem d’aprendre a conviure amb el virus mentre mantenim l’activitat econòmica. I ho hem de fer amb consens».  El missatge de Carlos Torres, president del BBVA en aquest fòrum va reivindicar també la utilitat de la col·laboració en tots els nivells de la societat. També ho va fer el president del Banc Sabadell, Josep Oliu: «Hem après en aquesta pandèmia que la col·laboració entre el públic i el privat i entre banca i empresa dona fruits positius i guanyadors», ha significat. «L’absència d’aquesta col·laboració que s’havia produït en la crisi anterior ha de quedar enrere», ha remarcat.

Reactivar l’economia

¿Què s’ha de fer ara? S’ha preguntat la cúpula bancària. «Urgeix reactivar l’economia», ha plantejat Carlos Torres. Mantenir l’ajuda a les empreses viables que han reduït la seva activitat i als cinc milions de persones que han perdut la feina temporal o definitivament per la crisi. «Donar confiança que les mesures sanitàries seran efectives, i seguretat que si hi ha rebrot hi haurà capacitat sanitària per emprendre’l amb èxit», ha afegit el president d’Ibercaja, José Luis Aguirre.

Torres ha recordat que moltes coses s’han fet bé durant la pandèmia. «S’ha dotat de flexibilitat les empreses; els ertos tornen a resoldre’s en ocupació; s’ha aprovat el salari mínim social, amb ampli recolzament parlamentari i les línies ICO han aportat a més de mig milió d’autònoms i empreses una liquiditat imprescindible».  Ha reivindicat que els bancs han fet un pas al capdavant des de l’inici de la crisi. «Som l’única font de finançament d’autònoms i pimes. També hem aportat recolzament emocional, hem alleujat la càrrega financera dels ciutadans».

I en aquest entorn, el sector bancari en demana una marc estable i eficaç per abordar la situació present. Oliu ha defensat que el que s’hagi de fer per mitjà d’ajuts publiques, es dugui a terme de forma eficient perquè es mantingui l’ocupació i la societat del benestar. «Ajudar les empreses no és una cosa dolenta. És la millor manera d’ajudar l’ocupació i els comptes públics».

Notícies relacionades

No obstant, ha reconegut el president del Bankia, José Ignacio Goirigolzarri, que la crisi tindrà també impacte al sector financer. «Serà contraproduent que se li demani al sector imposats que puguin incidir en la seva rendibilitat. Si el sector no és rendible serà un problema per a tota la societat», ha destacat. «Els bancs estaran infracapitalitzats i no podran complir amb l’objectiu de recolzar famílies i empreses».

El recolzament d’Europa

Els líders bancaris han recordat els beneficis dels ajuts europeus,  però el president de CaixaBank, Jordi Gual, ha afirmat que «han sigut més àgils i contundent que en la Gran Recessió». Ha remarcat el paper del Banc Central Europeu (BCE), «que ha posat a sobre de la taula mesures de liquiditat molt agressives. A la pràctica tenim una unió monetària», ha defensat. «També ha rebaixat els requisits de capital perquè els bancs puguin continuar oferint crèdit». I ha ponderat el paquet de mesures pactat per França i Alemanya i l’aprovació del qual és sobre la taula. «Si a Alemanya li va bé a Espanya també. I si a Espanya li va bé, a Alemanya també».