PLA DE REVITALITZACIÓ

Port de Barcelona rebaixa les taxes fins al 2022

La quantia global del pla de xoc i de revitalització ascendirà a uns 23 milions d'euros

46829060 591

46829060 591 / RICARD CUGAT

2
Es llegeix en minuts
Eduardo López Alonso
Eduardo López Alonso

Periodista @Elabcn

ver +

El consell d’administració de Port de Barcelona va aprovar aquest dimecres la rebaixa de les taxes portuàries fins al 2022 en el marc d’un pla de revitalització de l’activitat de la infraestructura després de l’aturada econòmica que ha suposat l’estat d’alarma i l’actual crisi de l’automòbil. Les disposicions aprovades engloben tant mesures a curt termini com a mitjà termini en forma de retallada de costos als clients de la infraestructura. Fonts del port calculen que les decisions adoptades suposen «una mobilització de recursos en favor dels operadors d’uns 23 milions d’euros». 

La decisió del consell d’administració, presidit per Mercè Conesa, està pendent ara de l’aprovació definitiva del Govern de l’Estat. El pla de recuperació inicial o de xoc tindrà un cost estimat de 19 milions d’euros i es plasma en bonificacions singulars a les taxes d’ocupació de les terminals de contenidors (25% el 2021 i 20% el 2022). En funció del volum de trànsit de transbord manipulat serà, en el cas de terminals multipropòsit i transport de vehicles rodats (ro-ro), del 10% el 2021 i del 5% el 2022; i en terminals d’automòbils, del 30% el 2021 i del 15% el 2022. També és prevista la implantació de coeficients correctors reductors de les taxes d’utilització en barco, passatge i mercaderia. També hi haurà una reducció de la taxa d’ocupació en concessions i autoritzacions.

Notícies relacionades

En el cas de les terminals de passatge, s’aplicarà una reducció del 30% en la taxa d’ocupació en les concessions que hagin vist reduïda la seva activitat entre un 20% i un 40% respecte de l’any 2019 i una rebaixa del 60% en els casos en què l’impacte en l’activitat sigui de més del 40%. Actualment, el trànsit de passatgers està paralitzat i es dubta que pugui arribar a la normalitat fins i tot durant l’estiu.

Per a la resta de concessions i autoritzacions, les reduccions de la taxa d’ocupació seran del 15% en els casos en què l’impacte en l’activitat se situï entre el 10% i el 15% i del 20% quan l’impacte sigui superior al 15%. Quant als títols d’ocupació amb una superfície inferior a 200 metres quadrats i en espais destinats a aparcament i estacionament, quan no siguin complementaris a altres títols de més superfície, s’aplicarà una reducció d’un 20% sobre la quota de la taxa d’ocupació que correspongui, prèvia sol·licitud per part de l’interessat. El remolc portuari aplicarà una bonificació del 5% sobre les tarifes màximes.