PEL CORONAVIRUS

La producció industrial té a l'abril la caiguda més gran des de 1976

S'enfonsa un 33,6% com a conseqüència de la hibernació de l'economia provocada pel coronavirus

La caiguda ha afectat tots els sectors sense excepció, tot i que l'automoció ha sigut el més afectat

industria

industria

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El coronavirus està trencant tots els rècords a la baixa. L’últim ha sigut la producció industrial, que es va enfonsar el mes d’abril un 33,6% respecte al mateix mes del 2019, el descens més gran de la sèrie històrica des de l’any 1976, en un mes marcat pel confinament i la paralització de les activitats no essencials –entre el 30 de març i el 9 d’abril– per la pandèmia de coronavirus.

La caiguda de l’índex de producció industrial (IPI) publicat aquest divendres per l’Institut Nacional d’Estadística (INE) supera el fins ara mínim històric del 28,4% d’abril del 2009, en plena crisi financera. La producció industrial ja va acusar els efectes de les mesures per aturar l’epidèmia el març, amb una caiguda de l’11,7%, però la hibernació de l’economia en les dues primeres setmanes d’abril per aprofitar la Setmana Santa va provocar el seu enfonsament el quart mes de l’any.

La producció industrial va experimentar retrocessos anuals a tots els sectors a l’abril, especialment en béns d’equipament (57,4%) i béns intermedis (35,9%). La producció de béns de consum es va reduir un 22,8% –un 67,4% en els duradors i 19,1% en no duradors– i la d’energia, un 14,7%. 

La indústria manufacturera va llastar la producció industrial amb importants caigudes de totes les branques d’activitat, sense excepció. La més afectada ha sigut la indústria automobilística, amb un descens de la seva producció del 92,0% respecte al mes d’abril de l’any passat, però també la confecció de peces de vestir, la indústria del cuir i calçat i la fabricació de mobles, activitats que han decrescut un 70%, per la situació de confinament de les llars que «ha provocat una forta reducció de la demanda de béns personals i per a la llar», apunta l’INE.

I tot i que els productes alimentaris han sigut els béns que majoritàriament han consumit les llars durant l’estat d’alarma, la indústria de l’alimentació també ha baixat el ritme de producció (un 7,3% en taxa anual, davant la pujada del 3,6% al març). No obstant, la producció de conserves, tant de peix, com de fruites i hortalisses i la fabricació de productes de molineria i de productes per a l’alimentació animal, han mantingut taxes anuals positives. La fabricació de productes farmacèutics ha registrat la menor baixada de tota la indústria, amb una taxa anual del -0,4%. 

Notícies relacionades

En termes corregits dels efectes estacionals i de calendari, l’IPI va baixar a l’abril un 33,6 %, 19,9 punts per sota del nivell de març. Pel que fa a l’evolució mensual corregida, la producció industrial va disminuir un 21,8% l’abril respecte al març, amb descensos en tots els àmbits: béns d’equipament (39,9%), béns intermedis (25,6%), béns de consum (14,4%) i energia (10,1%).

La producció industrial es va reduir en termes bruts en totes les comunitats autònomes, especialment a Galícia (43%), Aragó (41,7%), Castella i Lleó (40,5%), Navarra (40,1%) i País Basc (40,1%).