política monetària

El BCE amplia el seu programa de compra de deute en 600.000 milions

El Consell de Govern dona el vistiplau al programa malgrat les discrepàncies d'Alemanya

L'autoritat monetària europea mantindrà el seu pla de compres fins almenys el juny del 2021

zentauroepp49699509 incoming president of the european central bank christine la190904131233

zentauroepp49699509 incoming president of the european central bank christine la190904131233 / Francisco Seco

2
Es llegeix en minuts
Max JIménez Botías

El Banc Central Europeu (BCE) ha decidit en la reunió d’aquest dijous intensificar la seva política de compra d’actius dels països de la zona euro, malgrat les resistències d’Alemanya. El Tribunal Constitucional del país germànic va sentenciar que la compra de deute sobirà supera les competències de la Unió Europea. El BCE ja havia avisat que continuarà fent «tot el que sigui necessari» per mantenir l’estabilitat de preus, i així ho ratifica amb la decisió adoptada aquest dijous pel Consell de Govern de l’organisme. 

El Banc Central ha decidit que incrementarà en 600.000 milions l’import total del programa (PEPP) per arribar als 1,350 bilions d’euros. «En resposta a la revisió a la baixa relacionada amb la pandèmia de la inflació a l’horitzó de projecció», destaca el comunicat el Consell de Govern. «L’expansió del PEPP facilitarà encara més l’actitud de la política monetària general, recolzant les condicions de finançament en l’economia real, especialment per a les empreses i les llars», destaca el BCE. Les compres continuaran fent-se de manera flexible al llarg del temps, en totes les classes d’actius i entre jurisdiccions. «Això permet que el Consell de Govern eviti efectivament els riscos per a la transmissió fluida de la política monetària», es destaca.

L’horitzó per a compres netes sota el PEPP s’estendrà almenys fins a finals de juny del 2021. En qualsevol cas, el Consell de Govern farà compres d’actius nets sota el PEPP fins que jutgi que la fase de crisi del coronavirus ha acabat. L’organisme, que ha mantingut invariables els tipus d’interès, ha assenyalat que els pagaments de capital que vencin dels valors adquirits sota el PEPP es reinvertiran almenys fins a finals del 2022. En qualsevol cas, el futur desplegament de la cartera de PEPP es gestionarà per evitar la interferència amb la posició monetària adequada.

Les compres netes sota el programa de compra d’actius (APP) continuaran a un ritme mensual de 20.000 milions, juntament amb les compres que es realitzin amb el programa temporal addicional de 120.000 milions fins al final de l’any. L’autoritat monetària emfatitza que les reinversions dels pagaments de capital de valors vençuts adquirits sota el programa de compres netes continuaran durant un període prolongat després que el BCE comenci a elevar les taxes d’interès clau. Posteriorment, precisa que espera que aquestes taxes es mantinguin en els seus nivells actuals o més baixes fins que hagi vist que les perspectives d’inflació convergeixen en un nivell pròxim al 2%.

Per sobre de les previsions

Notícies relacionades

Els analistes esperaven que el banc central continués recolzant la compra d’actius sota el programa de compres d’emergència pandèmica, i fins i tot veia una alta probabilitat que augmentin la mida del programa en 500.000 milions, especialment després del paquet de 750.000 milions d’euros anunciat per la Comissió Europea la setmana passada. «Les compres d’actius sota el programa no només ajuden la liquiditat, sinó que contribueixen a una compressió de les primes de risc per als estats i les empreses», ha descordat l’economista de Julius Baer, David Kohl.

Referent a això, «tindria sentit retirar més bons governamentals en euros del mercat per deixar espai per a la pròxima generació de fons de la Unió Europea, que necessitarà emetre els seus propis bons i en quantitats bastant elevades, atesa la mida del fons, 750.000 milions. Però tot això hauria de proporcionar un suport més gran als bons corporatius, sobretot, als mercats desenvolupats», ha comentat Mondher Battaleb, analista de Vontobel AM.