LA DESESCALADA

Bèlgica obrirà les seves fronteres interiors el 15 de juny

El dilluns 8 de juny el país passarà a la fase 3 del pla de desconfinament i permetrà obrir bars i restaurants

AEROPORTS 3 Avions estacionats a l’aeroport de Brussel·les.

AEROPORTS 3 Avions estacionats a l’aeroport de Brussel·les. / AP / VIRGINIA MAYO

2
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez

Igual com la resta de països europeus, Bèlgica torna a poc a poc a la normalitat i els seus habitants comencen a recuperar la llibertat de moviments perduda amb la pandèmia del coronavirus. Dilluns que ve, 8 de juny, passarà a la fase 3 del pla de desconfinament, cosa que significa la reobertura de bars i restaurants o la possibilitat de reunions amb grups de fins a 10 persones, mentre que el 15 de juny es reobriran les fronteres interiors per permetre el trànsit cap a altres països de l’espai de lliure circulació de Schengen i la Unió Europea, inclòs el Regne Unit.

Segons ha explicat la primera ministra, Sophie Wilmes, després de la reunió del consell de seguretat celebrat aquest dimecres la decisió de reobrir les fronteres internes es realitzarà a condició que la resta de socis europeus actuïn amb «reciprocitat» i obrin també les seves fronteres. Quant als viatges a països tercers i les fronteres exteriors, la decisió dependrà de les discussions que mantindran en els pròxims dies els ministres d’Interior de la UE. La reobertura de les fronteres, en tot cas, serà possible gràcies al fet que Bèlgica passarà a la fase 3 aquest pròxim dilluns.

«És una fase clau del desconfinament que ens permetrà canviar el nostre enfocament», però «no ens hem d’enganyar: el virus segueix entre nosaltres, encara hi ha víctimes i hem de continuar vigilants», ha insistit la cap del govern belga. Segons el mapa de contagi, fins ara Bèlgica ha identificat 58.685 casos de coronavirus mentre que 9.522 persones han mort, 4.753 a Flandes, 3.305 a Valònia i 1.464 a la regió de Brussel·les-capital. Els casos en tot cas s’han alentit molt fins al punt que en les últimes 24 hores només hi ha hagut 70 persones diagnosticades i 31 hospitalitzacions.

Obertura de bars i restaurants

Notícies relacionades

Aquesta evolució permetrà al país recuperar la llibertat perduda amb el coronavirus a partir de dilluns que ve, quan podran obrir de nou les portes bars, cafeteries i restaurants tot i que amb estrictes limitacions quant a la distància de les taules (de metre i mig), el nombre màxim de persones (10 per taula), l’obligació de realitzar reserva així com el servei de barra, que continuarà prohibit.

A més, i tot i que les mesures de distanciació social i precaució es mantenen, es permetran les reunions de grups de 10 persones màxim que podran canviar cada setmana, els llocs de culte podran tornar a celebrar cerimònies amb un aforament limitat a 100 persones i 200 a partir de l’1 de juliol. També es podran reprendre les activitats esportives, amateurs i professionals, els campaments infantils i reobriran els gimnasos tot i que les dutxes continuaran tancades, el mateix que les piscines. Si la tendència del coronavirus es manté, a partir de l’1 de juliol podran obrir els cines i teatres amb un aforament limitat a 200 persones. També es podran reprendre les competicions, amb 50 persones com a màxim. «El 8 de juny no serà el final del desconfinament. Hi haurà fase 4 i fase 5, però és un pas endavant», ha destacat Wilmes.