efectes de la pandèmia

Pimec calcula que el 20% de les pimes i els autònoms poden tancar

El president de l'organització patronal reclama davant el Congrés un règim sancionador per a la morositat

2
Es llegeix en minuts

El president de Pimec, Josep González, ha advertit al Congrés que el 20% de les pimes i els autònoms tancaran els seus negocis a causa de la crisi per la pandèmia del coronavirus i ha reclamat vigilar la morositat de les empreses més grans.

I és que, tal com ha assegurat de forma telemàtica davant la Comissió d’Indústria, Comerç i Turisme de la cambra baixa, «hi ha moltes empreses que en les seves auditories tenen termes de pagament molt inferiors a la realitat». «Espero que es pugui entrar perquè, si no, fa la sensació que paguen millor del que estan pagant», ha afegit.

«Tenim un sistema de pagaments que és el millor sistema d’usura que es coneix des de l’edat mitjana. Aquesta usura està més que superada», ha afirmat, remarcant com a «imperiós» que en aquesta legislatura es pugui aplicar un règim sancionador als incompliments de morositat, fixats en 30 dies per al sector públic i 60 per al privat.

«No podem tolerar que hi hagi empreses que paguin a 180 dies de forma sistemàtica i que després, a les auditories, no es reflecteixi la realitat», ha dit. González, que ha comparegut per donar compte dels efectes de la crisi, particularment en la indústria, ha lamentat que malgrat les millores de la llei de morositat, aquests retards de pagament arribin als 180 dies de mitjana entre les pimes i les grans empreses, un «contrasentit econòmic», ja que «no els permet créixer» i ha assenyalat aquesta situació com una de les causes que impedeixen el creixement de les petites empreses.

Per evitar més tancaments de negocis, ha demanat ser «menys temorosos» en l’obertura de negocis durant l’aixecament de les restriccions i, per exemple, possibilitar l’activitat a l’interior dels restaurants en aquestes primeres fases, fins i tot «exigint les mateixes mesures de seguretat» i, d’aquesta manera, que locals sense terrassa «condemnats puguin sobreviure».

Respecte a la mateixa indústria, el president de Pimec ha detallat que el percentatge de petits negocis que es plantegen el seu tancament cau fins al 8,6%, però que el percentatge d’empreses industrials que faran ajustaments de plantilla de caràcter permanent arriba al 42%.

Així mateix, ha reclamat un pacte per la indústria, potenciar la formació professional i treballar per a la «relocalització» d’una «indústria estratègica i de proximitat», així com mesures per afavorir l’exportació, com per exemple escurçar el període de devolució de l’IVA a aquestes empreses, fixat en sis mesos, quan en altres països aquest termini és de tres.

Notícies relacionades

També ha reivindicat «una fiscalitat específica per a les pimes», ja que considera que «no pot ser que les grans societats paguin menys de la meitat del que paguen les pimes». Per això, ha celebrat els plans de l’Executiu de Pedro Sánchez per rebaixar de dos punts l’impost de societats a les pimes.