Ocupació

Almenys 70.000 aturats continuen sense cobrar l'erto

Treball creu que al 2% dels afectats no els han reconegut la prestació

El pagament per endavant del banc només es fa si el treballador ho demana

zentauroepp53393004 moscow  russian federation   12 05 2020   workers wear prote200512184354

zentauroepp53393004 moscow russian federation 12 05 2020 workers wear prote200512184354 / YURI KOCHETKOV

2
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

Guerra de xifres que se suma a la inquietud i frustració de milers de treballadors que continuen sense cobrar el seu expedient de regulació temporal d’ocupació (erto). Catalunya ha rebut més de 3.500 queixes de treballadors que no han cobrat o han ingressat menys del que tocaria. Per exemple, casos en què la quantitat rebuda no inclou la part que correspon per fills (malgrat que el ministeri va anunciar que repararia aquest error d’ofici). També hi ha exemples de treballadors d’una mateixa empresa en províncies diferents i que han cobrat uns sí i d’altres no, segons explica Antonio Gómez de la UGT Galícia a ‘La Opinión de A Coruña’.

Les xifres oficials parlen de prop de 70.000 treballadors que no han cobrat l’atur (ni tampoc els han reconegut la prestació). El Servei Públic d’Ocupació Estatal (Sepe) ha reconegut més de 3,4 milions de prestacions per ertos, el 98% de totes les presentades, segons Treball. Els càlculs de les comunitats superen de molt el registre del Govern. Només a Catalunya, segons el Departament de Treball, hi ha més de 80.000 treballadors sense cobrar i Andalusia calcula que té 150.000 treballadors en aquesta situació, informa Julia Camacho. La diferència es deu, segons Treball, al fet que les comunitats incorporen en les seves «estimacions» la totalitat de la plantilla d’una empresa dins l’erto i no sempre és així. Però els gestors administratius tampoc coincideixen amb el Govern: fins al 14 de maig xifraven en 900.000 el nombre total de falta de pagament.

Sense acord en les xifres, tampoc hi ha acord en els motius de la demora. Des del Ministeri de Treball asseguren que la gent que falta per cobrar «és una minoria» i es deu a «errors administratius», i en menor mesura a casos nous que continuen entrant. El Consell General de Col·legis de Gestors Administratius d’Espanya apunta que molts ertos estan embussats a les comunitats, mentre que Treball assenyala el Sepe per no contractar més treballadors ni demanar ajuda.

Els temps

El procediment habitual d’un erto és de dues setmanes des que l’empresa el registra fins que arriba al Sepe i, a partir d’allà, aquest el gestiona per procedir al cobrament el dia 10 del mes següent. En l’actualitat, a causa de l’excepcionalitat de la situació derivada del coronavirus, s’ha arribat a un acord perquè les entitats financeres avancin el pagament en el moment que el treballador justifiqui que té la prestació acceptada, sense haver d’esperar al dia 10 del mes següent.

Notícies relacionades

Però no ha explicat que aquest no és un procediment automàtic, sinó que el treballador ha d’anar al banc a demanar aquest avançament, segons fonts de Treball. Això justificaria en part aquesta guerra de xifres, així com que molts treballadors hagin rebut cartes amb la seva prestació de l’abril o el maig acceptada, però amb data de pagament del 10 de juny. 

Reactivació de l’ocupació

La bona notícia és que l’ocupació es comença a reactivar a comptagotes. La majoria de les suspensions temporals d’ocupació dutes a terme durant la crisi són ertos de força major, davant de la inactivitat de milers d’empreses durant el confinament. Segons les xifres oficials a finals d’abril, fins aleshores hi havia 3,09 milions de persones a l’atur amb aquesta fórmula dels 3,39 milions d’ertos. Segons xifres del Ministeri de Treball, fins aquesta setmana (18 de maig) havien sortit de l’erto per força major per reincorporar-se a la feina prop de 300.000 treballadors. Catalunya és la comunitat amb més treballadors donats d’alta, 53.627, seguida d’Andalusia, amb 47.000.