DIFICULTATS LABORALS

Les empreses pesqueres busquen tripulants davant de la falta d'estrangers pel coronavirus

Les restriccions a les fronteres dificulten la contractació de mariners

rpaniagua53373615 graf3484  cartagena  10 05 2020   dos pescadores del barco n200520165247

rpaniagua53373615 graf3484 cartagena 10 05 2020 dos pescadores del barco n200520165247 / Marcial Guillen

2
Es llegeix en minuts

Les empreses pesqueres tenen problemes per contractar mariners perquè els seus tripulants estrangers s’han vist afectats per les restriccions a les fronteres a causa del coronavirus, amb la qual cosa escassegen els treballadors disposats a cobrir aquests llocs de treball.

El coronavirus accentua la falta de personal i de titulats en llocs de treball del sector pesquer, i posa de rellevància la importància dels mariners estrangers que pesquen amb la flota espanyola. El secretari general de la patronal d’armadors Cepesca, Javier Garat, ha declarat a Efe que en les últimes setmanes empreses del litoral, especialment del golf de Cadis i del Mediterrani, estan buscant personal estranger perquè no tenen prou tripulants, i escasseja la mà d’obra espanyola; la situació és aplicable a tota la costa espanyola.

Aturada biològica

Garat assenyala que abans de l’estat d’alarma per la pandèmia hi va haver mariners estrangers –amb permís de residència o fins i tot doble nacionalitat– que se n’havien anat als seus països per descansar per l’aturada biològica d’alguns caladors, perquè els tocava relleu o perquè l’embarcació s’estava reparant.

Però ara no poden sortir dels seus països, per la falta de vols i les restriccions en frontera, com ha ocorregut amb mariners originaris del Senegal o del Perú. En conseqüència, els armadors de flotes com la palangrera de superfície del Mediterrani estan buscant personal, segons Garat, que apunta que en alguns països, com el Senegal, la Cambra de Comerç espanyola està intentant contractar vols per a finals d’aquest mes o el mes de juny.

El buit que deixen els tripulants estrangers posa de rellevància que falten treballadors en la pesca i això «no és nou», per la qual cosa en cas que pugi l’atur i hi hagi recessió post-Covid-19 aquesta activitat podria convertir-se en «refugi» d’altres segments com el turisme, com ja va passar el 2008, segons ha subratllat el president de la Federació Nacional de Confraries Pesqueres, Basilio Otero.

Diverses procedències

Notícies relacionades

No obstant, si ara hi hagués espanyols o altres estrangers que viuen a Espanya i s’acaben de quedar a l’atur i volen optar per la pesca, no poden apuntar-s’hi instantàniament, sinó que han de fer cursos, segons recorden des de Cepesca.  El Règim Especial del Mar de la Seguretat Social té un total de 61.283 treballadors afiliats; la inscripció d’estrangers vorejava els 4.300 (dades del 31 de març). 

Entre els treballadors forans de la pesca, 983 són d’altres països de la Unió Europea i 3.313 d’orígens no comunitaris, mentre que entre els estrangers d’altres països de la UE, destaquen els portuguesos (271) i romanesos (142). Entre els no comunitaris, un total de 816 procedeixen del Marroc i 242 del Perú.

Temes:

Pesca