Brussel·les recomana a Espanya reforçar la protecció de l'ocupació i invertir més en sanitat

La Comissió Europea no demana nous ajustaments, però adverteix que hauran d'aplicar polítiques fiscals «prudents» després de la Covid-19

Les recomanacions econòmiques alerten que la crisi augmentarà el nivell de pobresa i exclusió social, especialment de famílies amb fills

zentauroepp53405453 file photo  european union flags fly outside the european co200514152354

zentauroepp53405453 file photo european union flags fly outside the european co200514152354 / Yves Herman

5
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez

La celeritat i el grau de recuperació de l’economia europea dependrà del control d’un virus per al qual encara no hi ha vacuna. Per això Brussel·les té tres prioritats urgents: invertir en sanitatprotegir l’ocupació i recolzar les empreses. Tres suggeriments que també dirigeix a Espanya en les seves recomanacions per país adoptades aquest dimecres i en les quals alerta d’un possible repunt de la pobresa i l’exclusió social així com de «deficiències» estructurals del sistema de salut. Segons la Comissió Europea, el Govern espanyol ha de prendre «totes les mesures necessàries» per respondre amb eficàcia a la pandèmia, recolzar la recuperació, reforçar les mesures contra l’atur i a favor de l’ocupació i garantir liquiditat per a les pimes.

Es tracta de les primeres recomanacions que presenta Brussel·les des de l’esclat de la crisi del coronavirus i l’activació de la clàusula d’excepció del Pacte d’Estabilitat i Creixement que ha deixat en suspens l’aplicació dels dos criteris que han de complir els governs de l’eurozona: un dèficit públic per sota del 3% del PIB i un deute públic inferior al 60%. Per això, per primera vegada no s’exigeix cap ajustament pressupostari concret ni s’obre cap procediment d’infracció malgrat el dèficit i deute públic galopants a la UE i que, en el cas espanyol, segons les últimes previsions de la Comissió Europea, es dispararà fins al 10,1% del PIB i el 115,6% el 2020

«Aquestes recomanacions reflecteixen una situació sense precedents. Les prioritats avui han de ser reforçar la sanitat, aportar als treballadors i salvar les nostres empreses», ha defensat el comissari d’Afers Econòmics, Paolo Gentiloni, que ha remarcat que en aquestes circumstàncies és impossible plantejar l’obertura de cap procediment d’infracció contra cap estat membre i que el que han de fer els governs ara és gastar per recolzar una recuperació sostinguda. «No tenim una data específica de moment, perquè estem parlant d’un nivell d’incertesa econòmica elevat», però, «una vegada que tinguem les condicions necessàries, per descomptat que la clàusula es desactivarà», ha explicat el vicepresident, Valdis Dombrovskis.

Dèficits en el sistema sanitari

En el cas d’Espanya, Brussel·les posa l’accent que haurà de prendre «totes les mesures necessàries per abordar eficaçment la pandèmia, sostenir l’economia i recolzar la recuperació posterior», ja que «les mesures adoptades per aturar la propagació del virus» poden comportar «una pèrdua del 9,4% del PIB aquest any», amb un impacte desigual entre les regions en funció de la seva dependència sobre el turisme, com per exemple Andalusia, les Balears i les Illes Canàries, on un de cada quatre llocs de treball estan vinculats al sector. Tot i així, «quan les condicions econòmiques ho permetin», el Govern de Pedro Sánchez haurà de començar a tornar a aplicar «polítiques fiscals» dirigides a aconseguir posicions fiscals prudents a mitjà termini i garantir la sostenibilitat del deute mentre impulsa la inversió».

A més, també haurà d’enfortir la capacitat i resiliència del sistema de sanitat, que malgrat els nivells d’inversions comparativament baixos, ha aconseguit bons resultats. «L’esclat de la pandèmia de Covid-19 ha exercit una pressió sense precedents sobre el sistema i ha revelat la seva vulnerabilitat a les crisis», avisa la Comissió, que reclama «mesures immediates» per reforçar les capacitats pel que fa a treballadors, productes mèdics crítics i infraestructures. 

«La pandèmia ha revelat problemes estructurals existents, alguns dels quals es deriven de certes deficiències en la inversió en infraestructures físiques i deficiències en la contractació i les condicions de treball dels treballadors de la salut», retreu la Comissió, que també alerta de l’existència de «disparitats regionals» en termes de despesa, recursos físics i personal, així com la coordinació entre els diferents nivells de govern, que no sempre és efectiva. En aquest àmbit, Brussel·les també posa el focus en la situació a les residències de gent gran i adverteix que el seu accés a atenció mèdica i social, incloses les urgències hospitalàries i les cures intensives, s’ha de garantir. 

Protegir l’ocupació i liquiditat per a les pimes

El paquet de recomanacions també urgeix el Govern a mantenir els sistemes de protecció, com els ertos, per donar suport a l’ocupació; incentivar la contractació i formació de treballadors; reforçar la protecció contra l’atur; millorar la cobertura i suficiència dels sistemes de renda mínima i recolzament a les famílies, així com l’accés a l’aprenentatge digital perquè la crisi dispararà l’atur. «Aquesta crisi probablement augmentarà els elevats nivells de pobresa i exclusió social a Espanya, especialment entre les famílies amb fills», adverteix l’anàlisi realitzada per la Comissió, que recorda que ja el 2019 Espanya era el país de la UE amb el nivell mitjà més baix pel que fa a ajuts per fill i on el sistema de protecció està orientat cap a les persones grans. «El difícil context econòmic i social resultant de la pandèmia requereix, en canvi, una solidaritat intergeneracional en favor de les generacions més joves», afirma Brussel·les. 

Notícies relacionades

Sobre el recolzament a les empreses, la Comissió reclama mesures efectives per garantir liquiditat a les petites i mitjanes empreses així com a autònoms, fins i tot evitant el retard en els pagaments, i recomana avançar la posada en marxa de projectes d’inversió pública i promoure la inversió privada per reactivar l’economia, sense perdre de vista les noves prioritats de la UE en transició ecològica i digital. «Per evitar fallides evitables, s’han adoptat amb urgència algunes mesures per proporcionar liquiditat a les empreses a través de préstecs i garanties, amb el focus en les pimes i els sectors que es veuran més afectats per la crisi, com el turisme. Aquestes mesures han de ser implementades de manera eficient i ràpida», recomana la Comissió. Finalment, la Comissió recomana a Espanya que ha de millorar la coordinació entre els diferents nivells de govern i enfortir el marc de contractació pública per recolzar la recuperació de manera eficient.

Recomanacions alineades amb Espanya

Segons ha valorat el Govern espanyol, les noves recomanacions de Brussel·les estan «molt alineades» amb l’agenda de política econòmica del Govern, que assegura que recuperarà el camí de reducció de dèficit i deute públic tan aviat com torni «al creixement econòmic». Mentrestant, fonts de l’Executiu afirmen que Espanya ha donat «una resposta decidida a l’emergència sanitària, amb un reforç del sistema de salut i de les capacitats estratègiques de personal, incloent-hi material i infraestructura sanitària», tal com demana Brussel·les. I el mateix en matèria econòmica i social, «amb mesures de recolzament a la liquiditat del teixit productiu, especialment destinades a pimes i autònoms», així com un «impuls de la inversió, pública i privada, centrant-nos en els objectius de transició ecològica i digital, R+D, impuls de l’energia, tractament d’aigües, gestió de residus i transport sostenible». Segons les mateixes fonts, Espanya ha reforçat la coordinació amb les comunitats autònomes i el sistema de contractació pública per recolzar la recuperació econòmica.