cap a la reconstrucció del país

Garamendi «no veu necessari» que Espanya continuï en estat d'alarma

El president de la CEOE sol·licita al Govern central que escolti les comunitats autònomes i ajuntaments a l'hora de prendre decisions sobre les fases de desescalada

Insta que la renda mínima que ultima l'Executiu de coalició es pugui tramitar mitjançant projectes de llei al Congrés dels Diputats

zentauroepp50312823 madrid  09 10 2019  economia  el presidente de la ceoe anton191009104330

zentauroepp50312823 madrid 09 10 2019 economia el presidente de la ceoe anton191009104330 / DAVID CASTRO

1
Es llegeix en minuts
Efe

El president de la CEOE, Antonio Garamendi, ha dit que «no veu necessari» que Espanya continuï en estat d’alarma, i ha demanat al Govern central que escolti les comunitats autònomes i ajuntaments a l’hora de prendre decisions sobre les fases de desescalada.

En una entrevista a ‘El Economista’, el líder dels empresaris ha assegurat que si el Consell de Ministres aprova aquest dimarts una pròrroga de l’estat d’alarma mitjançant un reial decret a ells no els «agradarà».

«Estem molt avorrits dels reials decrets, volem parlar dels projectes de llei», ha dit Garamendi, que ha demanat, així mateix, que la renda mínima que ultima el Govern central pugui tramitar-se mitjançant aquesta última figura normativa al Congrés dels Diputats. 

«Crec que l’estat d’alarma i la situació d’aquí al desembre necessita ara el que faci falta, però amb un plantejament conjuntural. No es poden plantejar ara temes estructurals», ha deixat clar el president de la CEOE respecte a l’ingrés mínim vital.

Respecte al pacte firmat la setmana passada per prorrogar fins al 30 de juny els ertos per força major, deslligant-los de l’estat d’alarma, i per establir-ne la sortida progressiva, Garamendi ha assegurat que en la negociació va aconseguir «millorar» alguns punts, tot i que no estendre’l fins al desembre.

«M’agradaria que veiés quin era el document que se’ns va enviar un diumenge» l’aprovació del qual al Consell de Ministres d’aquell dimarts següent «van parar», i pogués comparar-lo amb «el que vam firmar una setmana més tard», ha dit el president de la CEOE.

Notícies relacionades

En l’esmentada negociació, ha assenyalat, la patronal va aconseguir modificar la clàusula de garantia de l’ocupació, reduint el període d’un any a sis mesos, i fixant el moment en què comença a computar l’esmentada garantia en la tornada a l’activitat del primer treballador i no de l’últim.

Respecte a la possibilitat que Espanya reclami accedir al fons de reconstrucció europeu, Garamendi ha considerat que «és més fàcil demanar els diners abans que després», perquè en aquests moments «els mercats ho entendran, per la situació que tenim, sempre que el gastem en temes conjunturals».