'Nova normalitat'

Seguiment desigual i pocs clients el primer dia de reobertura de les botigues

«No tardarem a veure rebaixes generalitzades», asseguren les agrupacions d'eixos comercials

Al centre de Barcelona molts establiments continuen tancats i l'activitat es trasllada als barris perifèrics

zentauroepp53452450 barcelona  18 05 2020   barcelona  descuentos y promociones 200518102926

zentauroepp53452450 barcelona 18 05 2020 barcelona descuentos y promociones 200518102926 / JORDI COTRINA

2
Es llegeix en minuts
Guillem Tapia

Després de més de dos mesos des que es va decretar l’estat d’alarma, avui ha sigut el primer dia en què tots els comerços de Barcelona han pogut obrir sense necessitat de concertar una cita prèvia. La jornada s’ha saldat amb un seguiment desigual entre els negocis –molts han optat per continuar tancats, sobretot al centre– i una afluència més aviat escassa de clients.

Al passeig de Gràcia i al portal de l’Àngel –dues de les principals avingudes comercials–, els establiments que han decidit obrir eren clarament minoria. Pràcticament cap de les grans ensenyes de moda ha aixecat la persiana el primer dia de l’anomenada ‘fase 0,5’ de la desescalada. Moltes cadenes de roba tenien complicat iniciar avui la seva activitat, ja que de moment tan sols es permet l’obertura de locals de menys de 400 metres quadrats. No obstant, tot i que existia la possibilitat de delimitar la zona de venda i exposició per complir aquests requisits, pràcticament cap establiment ha optat per aquesta opció. 

En una altra zona comercial privilegiada, el carrer de Portaferrissa, les botigues que despatxaven clients i les que tenien l’aparador tancat estaven pràcticament igualades. «Avui ja ens hem reincorporat tot l’equip i estem venent més que un dia normal. Es nota que la gent tenia ganes de comprar», comentava Ginger, una dependenta d’una perfumeria. Al mateix carrer de Portaferrissa, una venedora d’una botiga de roba tenia una percepció molt diferent. «Està sent un matí molt fluixet. Crec que molts establiments no reprendran l’activitat fins que no reobrin els bars i hi hagi més gent als carrers», augurava.

Les rebaixes, molt presents

Si bé en un inici les rebaixes no havien d’estar permeses, finalment el Govern va rectificar ahir. Això vol dir que, des d’avui, poden dur-se a terme campanyes de descompte sempre que s’evitin les aglomeracions i es «respecti la distància social». «Les polítiques de preu seran bastant agressives. Hi ha un estoc de productes que s’ha de vendre, de manera que les rebaixes i les liquidacions seran habituals», assegura David Sánchez, president de l’associació comercial Comertia.

«Entre els nostres afiliats encara no s’ha iniciat una campanya de rebaixes de manera generalitzada, però no tardaran gaire. Les botigues han de ‘col·locar’ el producte de la temporada d’hivern i la manera de vendre és a través dels descomptes», valora Gabriel Jené, president de Barcelona Oberta.

Més activitat lluny del centre

Notícies relacionades

Si bé l’activitat a les avingudes més cèntriques de la ciutat ha anat, en el millor dels casos, a mig gas, la situació ha sigut diferent als barris perifèrics. La Fundació Barcelona Comerç, que agrupa diferents eixos comercials de la ciutat, assegura que el 90% dels establiments han operat amb normalitat en zones com el Poble Nou, el Poble-sec, Horta, Nou Barris, Sarrià o Sant Andreu. «L’activitat ha sigut una mica inferior a la d’un dia d’abans del coronavirus i la facturació ha baixat al voltant del 15%», assenyala David Sánchez, que a més de presidir Comertia també és fundador de la cadena de botigues de matalassos Dormity.

Gabriel Jené, president de Barcelona Oberta, una de les organitzacions que aglutina els eixos comercials més rellevants de Barcelona, confirma la descentralització de l’activitat. «La gent no s’està desplaçant fins al centre per fer compres, prefereix quedar-se al seu barri. A més, des de l’Administració hi ha hagut molta improvisació i això ha provocat que moltes botigues i grans cadenes no es decideixin a obrir. Potser d’aquí a uns dies comencem a veure més establiments oberts al passeig de Gràcia i a la resta de zones cèntriques», apunta Jené.