comerç

El Govern recula i admet rebaixes aquest dilluns sempre que no generin aglomeracions

Tots els locals comercials de menys de 400 metres quadrats poden obrir sense cita prèvia i oferir descomptes

zentauroepp53452446 barcelona  18 05 2020   barcelona  descuentos y promociones 200518102845

zentauroepp53452446 barcelona 18 05 2020 barcelona descuentos y promociones 200518102845 / JORDI COTRINA

4
Es llegeix en minuts

Els comerços de menys de 400 metres quadrats podran fer descomptes en la seva reobertura des d’aquest dilluns. El Govern ha decidit recular en els seus primers intents de restringir les rebaixes en vista del temor que aquestes causessin aglomeracions als comerços. El Ministeri de Sanitat estableix que, en cas de produir-se una gran afluència de persones, s’haurà de procedir al cessament immediat d’aquestes promocions «si fos necessari». Les crítiques del sector comercial, tant petit comerç com grans superfícies, a l’intent de bloquejar qualsevol campanya promocional han fet efecte i l’Executiu ha hagut de reconèixer que els descomptes i les promocions seran inevitables després del tancament de gairebé dos mesos de les botigues. 

L’ordre del Ministeri de Sanitat publicada aquest dissabte al ‘Butlletí Oficial de l’Estat’ (BOE) recull la relaxació de les mesures previstes en la Fase 2 de la desescalada, i també s’inclouen algunes modificacions de les mesures que s’havien previst per a les Fases 1 i 0. En concret, la nova ordre modifica el relatiu a les rebaixes que s’havia introduït en la dictada per Sanitat el 9 de maig passat i que havia donat lloc a diferents interpretacions per part del Ministeri que dirigeix Salvador Illa, d’una banda, i el Ministeri d’Indústria i Comerç, de l’altra.

En l’ordre ministerial del 9 de maig passat s’establia que, durant la fase 1, els establiments no podrien anunciar ni dur a terme accions comercials que poguessin donar lloc a aglomeracions de públic, tant dins de l’establiment comercial com als seus voltants. A més, es fixava la salvaguarda que aquesta restricció no afectaria les vendes en rebaixes ni tampoc vendes en oferta o promoció que es fessin a través de la pàgina web.

En la nova ordre publicada aquest dissabte el Govern introdueix una disposició addicional que modifica l’ordre del 9 de maig i que deixa clar que es podran fer rebaixes en botigues físiques, sempre que no donin lloc a aglomeracions que impedeixin el compliment de les mesures sanitàries destinades a evitar la propagació del virus. Aquesta mesura també regirà en la Fase 0, en què encara es troben la Comunitat de Madrid, Barcelona i part de Castella i Lleó, els comerços de la qual podran fer promocions seguint les normes establertes per al seu funcionament en aquests llocs.

Aquesta disposició estableix que són els comerciants els que han de prendre mesures per evitar que es produeixin aglomeracions que impedeixin el compliment de les mesures sanitàries obligatòries. Segons recull el text, «les accions comercials o de promoció que duguin a terme els establiments comercials hauran d’estar acompanyades de mesures destinades a assegurar» el compliment de les mesures decretades per les autoritats sanitàries. Així, s’haurà d’evitar que «es generin aglomeracions que impedeixin el manteniment de la distància de seguretat, el compliment dels límits d’aforament, o que comprometin la resta de mesures establertes en aquesta ordre». Si això es produeix, els comerciants hauran «d’adoptar les mesures adequades per evitar-les, incloent el cessament immediat d’aquestes accions comercials o de promoció si resultés necessari».

Per a les comunitats que encara estan en Fase 0 (Comunitat de Madrid i part de Catalunya i Castella i Lleó), des de dilluns es permet l’obertura del comerç minorista sense necessitat de cita prèvia en aquells establiments de menys de 400 metres quadrats. Els establiments de més de 400 metres quadrats podran obrir les portes des de demà, però només a les zones que hagin passat a la Fase 1, sempre que delimitin l’espai obert al públic ajustant-se a aquest llindar de 400 metres i amb diversos requisits més: 30% de l’aforament, distància mínima de dos metres entre clients o només una persona dins i horari d’atenció prioritari per a majors de 65 anys.

Notícies relacionades

Així mateix, podran obrir els que siguin a centres comercials sempre que comptin amb accés directe i independent des de la via pública. També poden obrir les administracions de loteria, a excepció de les ubicades en centres comercials i sense accés independent. Entre altres mesures, l’ordre assenyala que els establiments que disposin d’aparcaments propis per als empleats i clients, quan l’accés a les instal·lacions, els lectors de tiquets i targetes d’empleats no pogués fer-se de manera automàtica sense contacte, aquest serà substituït per un control manual i continu per part del personal de seguretat per controlar l’aforament.

Finalment, i quan així ho decideixin els ajuntaments, podran reobrir els mercats que desenvolupen la seva activitat a l’aire lliure, els denominats mercats ambulants, donant preferència a aquells productes alimentaris i de primera necessitat. Els ajuntaments hauran d’establir requisits de distanciament entre llocs i, en tot cas, es garantirà una limitació al 25% dels llocs habituals o autoritzats i una afluència inferior a un terç de l’aforament habitual.