Conseqüències de la pandèmia

Borrell diu que la sentència alemanya sobre el BCE qüestiona la cadena de comandament a la UE

Adverteix que la sentència del Tribunal Constitucional alemany sobre el programa de compra de deute del BCE «obre la porta a molts problemes»

El cap de la diplomàcia europea alerta que la pandèmia del coronavirus ha rebentat el mode de governança multilateral

Brussels (Belgium), 08/09/2014.- European High Representative for Foreign Affairs and Security Policy and Vice-President of the European Commission Josep Borrell, holds a virtual news conference on the approval of Operation Irini, at the European Commission in Brussels, Belgium, 31 March 2020. Operation Irini is a new Mediterranean naval and air mission by the European Union to launch in April aiming stop more arms reach warring factions in Libya. (Bélgica, Libia, Bruselas) EFE/EPA/FRANCOIS LENOIR / POOL

Brussels (Belgium), 08/09/2014.- European High Representative for Foreign Affairs and Security Policy and Vice-President of the European Commission Josep Borrell, holds a virtual news conference on the approval of Operation Irini, at the European Commission in Brussels, Belgium, 31 March 2020. Operation Irini is a new Mediterranean naval and air mission by the European Union to launch in April aiming stop more arms reach warring factions in Libya. (Bélgica, Libia, Bruselas) EFE/EPA/FRANCOIS LENOIR / POOL / FRANCOIS LENOIR / POOL (EFE)

3
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

«La gravetat de la sentència del Tribunal Constitucional alemany no es pot negar», perquè «qüestiona el principi fins ara acceptat que en l’ordenament jurídic europeu hi ha una cadena de comandament, una sèrie d’instàncies de decisió que culminen al Tribunal de Justícia de la Unió Europea», ha advertit aquest dijous l’alt representant per a la política exterior de la UE, Josep Borrell, sobre la polèmica sentència emesa per l’alt tribunal alemany en què qüestiona la proporcionalitat del programa de compra de deute públic del Banc Central Europeu. Tot i que els serveis jurídics de l’Executiu comunitari continuen examinant el contingut de la sentència, «perquè cada paraula compta», «obre la porta a molts problemes», augura Borrell.

«Si partim del principi que els tribunals constitucionals d’un país poden dir al TJUE que les seves sentències no són aplicables al seu territori és evident que a qualsevol país pot aparèixer un problema d’aquesta naturalesa. Pot passar en països que tenen tendència a prendre decisions més autoritàries però pot passar en qualsevol país, en qualsevol dimensió política i per això és una qüestió fonamental», ha explicat durant una trobada virtual amb corresponsals a Brussel·les. 

I, en primer lloc, és important en l’àmbit de política monetària perquè, segons el parer de Borrell, la sentència té «implicacions importants» per a «la capacitat d’actuació del BCE» i el compromís de «fer tot el que sigui necessari» per salvaguardar l’estabilitat de l’eurozona. «Aquesta frase màgica va salvar l’euro en un determinat moment i els mercats han de saber si el BCE és una institució independent, que actua dins del seu mandat sense límits, o estem en un escenari diferent», ha puntualitzat. 

Previsions amb «marge d’error enorme»

Més enllà dels efectes de la sentència alemanya, Borrell ha reconegut que la Unió Europea s’enfronta a una crisi «sense precedents», amb moltes decisions pendents –com el pla de recuperació de la UE–, unes previsions econòmiques amb «un marge d’error enorme» i en la banda optimista, perquè ningú sap quant durarà la crisi, ni quina serà la resposta de la UE, ni les mesures que prendran en la controvèrsia entre els Estats Units i la Xina. «Tot això depèn d’escenaris futurs» però «tots indiquen que les coses, econòmicament parlant, no seran fàcils», ha alertat.

Notícies relacionades

Segons el seu diagnòstic, «l’epidèmia del coronavirus ha acabat de rebentar el mode de governança multilateral que encara que amb dificultats continuava ranquejant els últims anys», ha acabat «per desequilibrar un món que reposava sobre el lideratge americà i a l’ordre bipolar «l’ha succeït un desordre multipolar», amb una creixent rivalitat entre els Estats Units i la Xina, que l’epidèmia ha exacerbat. «Estem assistint a un joc d’invectives mútues per dir qui n’és el responsable, acusacions recíproques sobre l’origen del virus» i «les dues potències estan desplegant la batalla de narratives», afirma el cap de la diplomàcia europea, que ha lamentat que Washington hagi baixat del lideratge mundial «per voluntat pròpia», com ho demostra l’escassa participació en reunions internacionals i la paralització ‘de facto’ del Consell de Seguretat de les Nacions Unides, que «no ha sigut capaç de prendre cap resolució». 

Tot i que la UE afronta aquest desordre mundial amb dos dels seus pilars tocats, l’espai de lliure circulació de Schengen i l’euro, Borrell considera que «Europa pot tenir un paper» que dependrà de la unitat interna i les pròximes setmanes seran claus per aconseguir un marc –fons de recuperació– que ajudi a preservar el mercat únic. «La UE ha de treure lliçons i segons la meva opinió passa per un augment de la integració», ha reivindicat, reclamant més competències europees per a un àmbit com la sanitat, que s’ha convertit en un problema en l’àmbit internacional. «Tenim estocs de seguretat de petroli per si hi ha una interrupció del subministrament. A partir d’ara caldria pensar a tenir-los en l’àmbit de sanitat», ha apostat.