compareixença del president

Sánchez anuncia un fons de 16.000 milions per a la recuperació de les autonomies

La partida serà «no reemborsable» i anirà destinada majoritàriament a cobrir despeses en sanitat

El Govern anuncia un nou tram d'avals de l'ICO per valor de 24.000 milions per a les empreses

reunionok

reunionok

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El president del Govern, Pedro Sánchez, ha anunciat l’aprovació d’un «fons especial per a la reconstrucció social i econòmica» de les comunitats autònomes dotat amb 16.000 milions d’euros. Un fons que serà «no reemborsable» i els detalls del qual compartirà aquest diumenge durant la Conferència de Presidents amb les comunitats autònomes.

En una compareixença des de la Moncloa per informar sobre l’inici de la desescalada, el president del Govern ha explicat que es tracta d’un fons no reemborsable «perquè cap comunitat es quedi enrere, amb independència de l’impacte de la pandèmia a cada territori». «És un esforç extraordinari el del Govern d’Espanya de solidaritat interterritorial perquè es planteja al conjunt de les comunitats», ha indicat Sánchez. 

Segons ha avançat, la quantia total del fons es repartirà amb 10.000 milions d’euros per a despesa sanitària –«que és on el conjunt d’administracions estan abocant la seva capacitat financera», segons ha explicat–, 5.000 milions d’euros per pal·liar les conseqüències de la «caiguda econòmica» derivada del coronavirus i 1.000 milions d’euros destinats a despesa social.

«El Govern té la determinació ferma de governar per a tothom i escoltar tothom», ha afirmat Sánchez, que ha reclamat a totes les administracions i partits continuar «treballant junts» per vèncer el coronavirus. El 2020, les comunitats autònomes rebran del sistema de finançament autonòmic 7.906,75 milions d’euros més que el 2019 (un 7,3% més), segons ha informat. «L’esforç que està fent el conjunt de la societat i el Govern d’Espanya s’han de reconèixer», ha insistit. 

Després d’aquest anunci, el vicepresident del Govern, Pere Aragonès, ha afirmat que «sembla una bona notícia», però ha afegit que s’ha de mirar la lletra petita, informa Fidel Masreal. «Ara sembla que estan disposats a impulsar el fons, és una bona notícia, però és molt important el detall tant com els titulars... Estem a l’expectativa del detall.

«Ha de ser no reemborsable. No han de ser préstecs. Hauria de ser immediat per a aquest any. Catalunya té una necessitat de 4.000 milions. El repartiment ha de ser en funció de l’impacte del coronavirus a cada territori. I ha de ser condicionat», ha afirmat Aragonès

Avals de l’ICO per a les empreses

Notícies relacionades

Sánchez també ha anunciat que el Consell de Ministres de dimarts que ve aprovarà un nou tram de 24.000 milions d’euros dels 100.000 milions d’avals públics a crèdits a empreses, pimes i autònoms a través de l’Institut de Crèdit Oficial (ICO). Molts dels grans bancs ja han esgotat la seva quota dels primers 40.000 milions habilitats. Com fa uns dies, el president ha assegurat que el Govern és «conscient que existeixen queixes» empresarials sobre com estan tramitant els préstecs garantits «determinades entitats» i ha afirmat que l’Executiu està «avaluant i seguint diàriament» la situació i tractant de «millorar» els processos de concessió.

Així mateix, ha confirmat que el Govern està treballant amb els sindicats i els empresaris per «emmotllar i adequar» els avantatges atorgats als ertos pel coronavirus a la nova situació de desescalada. L’objectiu, ha explicat, és que aquests expedients de regulació temporal d’ocupació tinguin «incentius positius» per a la reactivació de l’activitat i l’ocupació.