conseqüències del coronavirus

L'Airef avala les previsions del Govern, però alerta que podrien subestimar la crisi

L'autoritat fiscal adverteix que la recuperació podria ser més lenta del que ha augurat l'Executiu

Alerta sobre el risc que la malaltia es prolongui o que l'economia pateixi danys permanents

rosas52475673 presidenta airef autoridad fiscal cristina herrero200225115711

rosas52475673 presidenta airef autoridad fiscal cristina herrero200225115711 / Victor Lerena

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (Airef) ha avalat com a «raonable» el quadro de previsions econòmiques enviades pel Govern a la Comissió Europea dins del Programa d’Estabilitat 2020-2021. No obstant, també ha alertat que existeixen riscos que la realitat sigui finalment pitjor de l’augurada per l’Executiu si es materialitzen «escenaris epidemiològics més adversos o danys més persistents en la capacitat productiva de l’economia i l’ocupació que dificultarien la recuperació projectada per a la segona meitat del 2020 i per al 2021».

Els ministeris d’Economia i Hisenda han previst per a aquest any una caiguda del PIB del 9,2%, que provocarà una escalada de la taxa de l’atur fins al 19% i del dèficit públic fins al 10,34%, mentre que per al 2021 espera un repunt de l’activitat del 6,8%. L’organisme independent que vigila les finances públiques ha remarcat que el seu aval a aquestes estimacions es realitza «sota els supòsits que es compleixen les hipòtesis realitzades pel Govern respecte a l’evolució de la pandèmia i que les mesures de política econòmica considerades en el quadro macroeconòmic són les aprovades fins a aquest moment».

La institució presidida per Cristina Herrero també ha destacat que la Comissió Europea ha permès als països oferir menys informació de l’habitual en les seves actualitzacions dels programes d’estabilitat davant l’«elevada incertesa» creada per la pandèmia. Entre altres carències, ha remarcat, l’Airef no ha rebut ni l’escenari fiscal ni el detall de la valoració de les mesures aprovades i la seva translació al quadro macroeconòmic. Això, ha explicat, dificulta la valoració de la «consistència» dels quadros macroeconòmics inercial i amb mesures, i, d’altra banda, impedeix avaluar la «coherència» entre l’escenari macro i fiscal. 

Amb la informació disponible

Notícies relacionades

«Tenint en compte la informació disponible i assumint els supòsits del Govern sobre la intensitat i durada de la pandèmia, l’Airef considera que l’escenari macroeconòmic és factible. L’escenari macroeconòmic del Govern se situa dins del rang de les previsions elaborades per la mateixa Airef i per altres organismes públics i privats. A més, l’Airef considera que la contracció de la demanda interna i de l’ocupació provocada per les mesures de distanciament social i la paralització d’algunes activitats econòmiques, juntament amb la caiguda de les exportacions en un entorn de recessió global, es reflecteixen en aquest escenari de manera raonable», ha destacat en una nota.

No obstant, la institució també ha assegurat que «no es poden descartar escenaris més adversos derivats, principalment, de la intensitat» de la recuperació. «En particular, l’especialització relativa de l’economia espanyola en les activitats de serveis més afectades per les mesures de distanciament social, l’elevada temporalitat que persisteix en el mercat de treball i una presència relativa més elevada d’empreses petites, més exposades a les restriccions financeres que les empreses de més mida, podrien complicar la recuperació. A més, en l’àmbit europeu no es pot excloure la reaparició de tensions en els mercats financers i de deute sobirà que fins al moment s’han vist contingudes per l’actuació de les autoritats monetàries. El balanç de riscos podria canviar de signe si es produeixen avenços mèdics que redueixin el risc per a la salut pública que representa el coronavirus», ha advertit.