INDICADORS

Els preus van caure el 0,7% l'abril pels carburants, tot i que s'encareixen els aliments

Els preus dels productes d'alimentació van augmentar el 4%

2
Es llegeix en minuts

L’índex de preus de consum (IPC) es va situar l’abril en el -0,7% en taxa interanual, nivells no vistos des de l’estiu del 2016, pel descens dels preus dels carburants, mentre que van despuntar amb força els preus dels aliments enmig de la pandèmia del coronavirus.

Segons l’indicador avançat publicat aquest dijous per l’Institut Nacional d’Estadística (INE), al costat del descens dels carburants va destacar el comportament dels preus dels aliments, la taxa anual dels quals ha passat del 2,5% el març al 4% a l’abril.

L’INE explica que la declaració de l’estat d’alarma ha provocat una situació inèdita a la producció de l’IPC del mes d’abril, ja que és la primera vegada que una part considerable dels béns i serveis no estan disponibles per a la seva adquisició, o només ho estan a través de la web, i la recollida dels preus s’ha hagut de realitzar íntegrament per mètodes telemàtics.

Amb aquesta caiguda de set dècimes, l’IPC interanual encadena tres mesos de retrocessos. L’organisme estadístic ha atribuït la disminució de la taxa interanual de l’IPC a l’abaratiment dels carburants i combustibles, davant la pujada de preus que van registrar l’abril del 2019.

A causa de la situació de confinament de les llars pel coronavirus, l’INE ha elaborat dues agregacions especials en les quals es recull l’efecte en els preus dels béns i serveis que la majoria de les llars han continuat consumint en la situació actual. Els preus dels productes inclosos en el grup especial béns Covid-19 augmenten un 1,2% l’abril, respecte al mes anterior. Mentre que els serveis Covid-19 disminueixen un 1,4% l’abril respecte al març.  

Estadística destaca el comportament dels preus dels aliments, la taxa anual dels quals passa del 2,5% el març al 4% a l’abril. D’ells, els aliments frescos assoleixen una taxa del 6,9%, tres punts per sobre de la del mes anterior, i els aliments envasats, situen la seva taxa anual en el 2,2%, sis dècimes per sobre de la de març.

Notícies relacionades

Atès que l’efecte del coronavirus a la producció de l’IPC és comú en la majoria dels països de la Unió Europea, l’INE treballa en col·laboració amb Eurostat i les oficines d’estadística dels estats membres, a fi d’adoptar mesures metodològiques comunes que permetin disposar d’un indicador de qualitat. Les línies bàsiques que conformen el nou model de treball se sustenten en quatre elements fonamentals: la recollida telemàtica dels preus (mitjançant entrevista telefònica i accés a les webs), la cobertura completa de la cistella de la compra, l’estabilitat de l’estructura de ponderacions i la implantació de mètodes estadístics d’estimació de preus dels productes no comercialitzats.

La recollida de preus mitjançant visita a l’establiment s’ha suprimit. En una situació normal, la major part dels preus que serveixen de base per al càlcul de l’IPC es recullen mitjançant la visita dels enquestadors de l’INE als establiments que formen part de la mostra. A partir de la declaració de l’estat d’alarma, que comporta el tancament d’establiments i el confinament de la població, ha sigut necessari adaptar el sistema i emprendre l’operació de recollida mitjançant contacte telefònic amb els informants, o mitjançant l’obtenció de la informació a través d’internet. 

Temes:

IPC