45.000 treballadors públics

El Govern planteja una paga extra de 666 euros per a sanitaris, policies i bombers

Puigneró habilita un fons de 45 milions d'euros, tot i que no concreta quina serà la data de pagament

zentauroepp52969917 barcelona 30 03 2020  sociedad   coronavirus covid 19 los bo200330132352

zentauroepp52969917 barcelona 30 03 2020 sociedad coronavirus covid 19 los bo200330132352 / Ferran Nadeu

2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La Generalitat de Catalunya estudia abonar una paga extra de prop de 666 euros nets (de mitjana) a un total de 45.000 treballadors que hagin treballat en els serveis essencials públics durant la gestió del coronavirus. Sanitaris, Mossos d’Esquadra i bombers són alguns dels col·lectius potencialment beneficiaris per percebre aquest plus, que el Govern costejarà amb un fons de 45 milions d’euros sense que, de moment, pugui  concretar la data en què aquests treballadors el percebran. 

La conselleria de Polítiques Digitals i Administració Pública ha citat aquest dijous els sindicats més representatius entre la funció pública catalana per traslladar-los la seva proposta de gratificació per als empleats de primera línia en la lluita contra el Covid-19. La intenció del conseller Jordi Puigneró és destinar els fons addicionals que cada any transfereix el Govern central per complementar els augments retributius dels funcionaris a una paga extra única i focalitzada en certs col·lectius. Els fons dels exercicis 2019 i 2020, que entre tots dos sumen 30 milions en net (segons va anunciar dilluns Puigneró) o 45 milions en brut (segons ha fet pública la seva conselleria aquest dijous).

L’import final d’aquesta paga encara no està concretat, ja que si la distribució fos igual entre aquests 45.000 treballadors deixaria un saldo de 1.000 euros bruts o 666 euros nets per treballador. Tampoc la conselleria de Polítiques Digitals pot avançar quan es farà del pagament. Ja que part d’aquests fons, els corresponents a l’exercici del 2019, ja es van comprometre el gener passat a ingressar en el pla de pensions dels treballadors públics de l’administració catalana. Serà necessària la gestió del departament d’Economia, dirigida pel republicà Pere Aragonès, per dilucidar aquests detalls.

Pagues extres pendents

Notícies relacionades

Aquest dijous l’equip de Puigneró ha fet arribar la proposta als sindicats, que després del primer anunci ja es van mostrar contraris a la mesura i van coincidir a qualificar-la d’«almoina», després d’anys de retallades i no inversió en els serveis públics. El Govern té competències per tirar endavant aquesta mesura sense el consens amb els representants dels treballadors.

Un altre punt que les centrals pretenen discutir aquest dijous amb la conselleria és la concreció del calendari de retorn de les pagues extres del 2013 i el 2014 que la Generalitat deu als treballadors públics catalans. Aquest 2020 està pendent el pagament de la suma restant de la paga del 2013, segons l’acordat amb les centrals, i encara no hi ha data concreta. El marge de l’acord permet fins a final d’any.