Desconfinament

Patronals i sindicats urgeixen el Govern a adaptar els ertos al pla de desescalada

Els empresaris del sector turístic carreguen contra les mesures de Sánchez i amenacen amb acomiadaments col·lectius

zentauroepp53113000 valencia 13 4 2020 coronavirus   panader a    trabajadores d200413141120

zentauroepp53113000 valencia 13 4 2020 coronavirus panader a trabajadores d200413141120 / MIGUEL LORENZO

2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Patronals i sindicats han rebut amb lectures diferents el pla de desescalada del confinament anunciat pel president del Govern aquest dimarts. No obstant, on coincideixen els agents socials és a demanar a l’Executiu que adapti les mesures excepcionals d’expedients de regulació temporal d’ocupació (erto) al procés gradual de desconfinament. Que la progressivitat en la tornada a aquesta «nova normalitat» acabi desencadenant una nova (i més contundent) onada de destrucció d’ocupació per part de moltes empreses és una cosa de la qual alerten els agents socials.

Els representants dels empresaris del sector turístic han sigut els que més rebuig han manifestat a l’esquema anunciat per Sánchez. Exceltur ha considerat que està focalitzat a «alleujar les incomoditats socials d’una ciutadania farta de la reclusió» i no a facilitar la reactivació de les empreses del sector. El ‘lobby’ considera que les restriccions d’aforament per a hotels i restaurants, que permetran entre el 30% i el 50% en les primeres fases, i la limitació de desplaçaments entre províncies impedeixen una «veritable activitat turística».

«Amb aquest quadro és pràcticament impossible que reobrim els negocis sense anar-nos-en directament des dels ertos per força major als eros o als concursos de creditors», ha declarat el president de la patronal hotelera CEHAT, Jorge Marichal. Considera que la desescalada del Govern «no serà viable en la immensa majoria d’instal·lacions hoteleres» i que això agreujarà les pèrdues del sector.

La patronal catalana Foment del Treball ha replicat la demanda que «la reactivació de l’economia s’ha de dur a terme al més aviat possible», tot i que també ha asseverat que s’ha de fer «en condicions de màxima seguretat i protecció per a treballadors i clients», segons ha manifestat en un comunicat. Per combinar totes dues, l’entitat presidida per Josep Sánchez Llibre i l’altra gran patronal catalana, Pimec, han demanat al Govern noves injeccions de liquiditat per a les empreses, així com la distribució de material de prevenció sanitària als centres de treball. En aquest sentit, l’organització presidida per Josep González ha plantejat que el Govern desgravi fiscalment i concedeixi ajuts públics per a la compra de materials de protecció.

«S’han de continuar complint els protocols»

Notícies relacionades

El vocable ‘prudència’ ha sigut el més repetit entre els sindicats. «S’ha de garantir que es continuen complint els protocols i les mesures de seguretat per impedir un nou repunt dels contagis», ha manifestat el secretari general de CCOO, Unai Sordo. Per la seva banda, el secretari general de la UGT, Pepe Álvarez, ha afirmat que «s’han de convertir en llocs de treball estables i amb futur tots aquells que estan en erto, convertir que les empreses que estan hibernant poden recuperar l’activitat».

Les centrals veuen amb temor aquest escenari d’acomiadaments massius verbalitzat pel líder de la patronal hotelera i per a això insten el Govern a pactar al més aviat possible una prolongació dels avantatges fiscals aprovats perquè les empreses recorrin als ertes i els treballadors tinguin accés a les prestacions d’atur. La CEOE, CCOO i la UGT negocien des de fa setmanes amb el Govern l’adaptació d’aquestes mesures extraordinàries, tot i que de moment sense moviments definitius. L’elevat cost per a les arques de la Seguretat Social d’aquestes mesures està sent un dels principals esculls que està marcant les converses, segons fonts pròximes.