efectes de la pandèmia

El virus arriba també al sector de l'energia

Naturgy registra un descens del 41% en els seus beneficis trimestrals i revisarà els seus contractes d'aprovisionament de gas

Iberdrola eleva un 30% els seus guanys per la venda de la seva participació en Siemens Gamesa i incrementa les provisions per deutes de clients

zentauroepp46767243 graf7906  madrid  30 01 2019   el presidente de naturgy  fra190130121307

zentauroepp46767243 graf7906 madrid 30 01 2019 el presidente de naturgy fra190130121307 / Emilio Naranjo

4
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Les grans companyies energètiques també s’han vist afectades pel coronavirus, com és el cas de Naturgy i d’Iberdrola. De tota manera, els impactes s’han reflectit de diferents formes: amb un descens dels resultats en el primer cas i un augment de les provisions, en el segon.

Naturgy va guanyar el primer trimestre d’aquest any 199 milions, un 41,6% menys que durant el mateix període d’un any enrere. La companyia, que admet els efectes de la crisi sanitària en el seu negoci, estima que en termes ordinaris hauria guanyat 305 milions d’euros de gener a març, un 19,1% menys que el 2019, sense comptar costos de reestructuració, essencialment sortides laborals pactades, per valor de 158 milions d’euros.

El grup presidit per Francisco Reynés manté la seva política de dividends però, com a conseqüència de l’impacte de la crisi sanitària en el seu negoci, ha suspès temporalment la recompra d’accions pròpies. Un dels seus principals objectius és renegociar els contractes de subministrament de gas per «adaptar-los a les condicions del mercat» i, malgrat que aquesta possibilitat està prevista en els acords, no dubtarà a recórrer a l’arbitratge si és necessari, ha explicat Reynés en una conferència amb analistes.

Aprovisionament

L’energètica confia que els primers resultats d’aquestes renegociacions puguin cristal·litzar l’estiu que ve, tot i que no descarta que la resolució s’hagi de dilatar més en el temps a través d’arbitratges, les decisions dels quals es veurien «entre el 2020 i el 2021». La companyia té contractes de compra de gas amb països com Algèria, Oman, Nigèria, Noruega, Rússia o Egipte, entre d’altres. Els segellats amb Cheniere als EUA no formen part d’aquest grup.

Naturgy vol tenir una visibilitat més gran sobre l’evolució de la crisi per recuperar la seva política de recompra d’accions, prevista en el seu pla estratègic iniciat el 2018. De la mateixa manera prefereix no fer previsions financeres de moment. Els factors que més han afectat els resultats del grup han sigut la menor retribució de l’activitat de distribució elèctrica a Espanya, els costos de reestructuració i la crisi del Covid-19, l’impacte dels quals va ser «limitat», fins al març, segons la companyia.

En tot cas admet que, des de mitjans de març, l’impacte de la pandèmia ha sigut «notable en la demanda de gas i electricitat a Espanya i Llatinoamèrica». Davant d’aquest panorama, la companyia ha reforçat la seva liquiditat des dels 8.000 milions amb què comptava a finals del 2019 fins als 9.600 milions al tancament del primer trimestre del 2020.

Retribució a l’accionista

Quant a la remuneració als accionistes preveu el pagament d’un quart dividend de 0,01 euros el pròxim 3 de juny per completar els 1,37 euros previstos amb càrrec al 2019. I de cara al pròxim exercici, Naturgy no modifica de moment la seva previsió d’abonar 1,44 euros per cada acció amb càrrec als resultats del 2020.

En aquests tres primers mesos del 2020, el benefici brut d’explotació o ebitda de Naturgy va arribar als 944 milions, un 15,6% menys, mentre que en aquest primer trimestre de l’any la companyia va invertir 201 milions, un 33,2% menys, pel menor creixement en xarxes de gas i la desacceleració d’altres projectes.

No obstant, Naturgy confirma que continuarà amb els seus plans d’inversió en renovables i manteniment de xarxes previstes per a l’exercici, malgrat les restriccions provocades per la crisi de la Covid-19.

Iberdrola, per la seva part, es manté en el terreny del creixement i entre el gener i el març va obtenir un benefici net de 1.257 milions, cosa que representa un increment del 30,4% respecte al mateix període de l’any passat, però a causa de les plusvàlues de 484 milions d’euros per la venda de la participació del 8,07% en Siemens Gamesa. En tot cas, sense aquests atípics, el seu benefici net ordinari va ser de 968 milions fins al març, un 5,3% més, gràcies a la contribució de les inversions rècord de gairebé 10.000 milions dutes a terme des de l’inici del 2019.

Inversions

El grup presidit per Ignacio Sánchez Galán no preveu modificar tampoc la seva política de dividends i de creixement ja que considera que els beneficis extraordinaris i les inversions empreses permetran pal·liar els efectes negatius que pugui tenir el Covid-19. En tot cas ha elevat un 37,6% la seva partida de provisions en el primer trimestre de l’any respecte al mateix període de l’exercici anterior, impactada, principalment, per l’augment del deute de clients atribuïbles a la crisi sanitària del Covid 19, que ha ascendit a 16,7 milions d’euros.

En concret, la partida de provisions del grup s’ha incrementat fins als 95,5 milions d’euros i ha augmentat en 26,1 milions d’euros a causa d’aquest deute més gran de clients . El grup va registrar un resultat brut d’explotació (ebitda) que va créixer un 5,8% en el primer trimestre, fins a 2.751 milions. Les inversions en el trimestre van ascendir a 1.728,6 milions d’euros, cosa que suposa un increment del 24,2%. El 91% d’aquest import es va destinar a renovables i xarxes.

Notícies relacionades

En el cas concret d’Espanya, la pitjor evolució es va deure a la caiguda de la demanda elèctrica peninsular, en un 3,2% i dels preus del mercat a l’engròs, en un 37%, condicionades bàsicament les dues magnituds per l’estat d’alarma declarat arran del coronavirus.

En el que es refereix al dividend, el grup va aprovar ha aprovat l’execució d’una nova edició del seu programa de ‘retribució flexible’, que suposarà l’abonament d’un dividend complementari de, almenys, 0,232 euros bruts per acció. Aquest import, sumat als 0,168 euros bruts per acció ja abonats al febrer, resulta en una retribució a l’accionista amb càrrec al 2019 de 0,40 euros bruts per títol.