'efecte coronavirus'

Don Piso preveu una caiguda del 25% en la venda de vivendes

La immobiliària calcula que els preus cauran aquest any una mitjana de fins al 15% per la reducció de la demanda

Al voltant de 15.000 oficines immobiliàries podrien tancar aquest any

fcasals36245635 barcelona 11 11 2016 economia carteles de pisos en alquiler 180801184403

fcasals36245635 barcelona 11 11 2016 economia carteles de pisos en alquiler 180801184403 / ELISENDA PONS

2
Es llegeix en minuts
Eduardo López Alonso
Eduardo López Alonso

Periodista @Elabcn

ver +

La crisi generada pel coronavirus  portarà una caiguda de la venda de vivendes a Espanya de fins al 25% i la reducció generalitzada dels preus. El servei d’estudis de Don Piso considera que el descens en el preu de la vivenda oscil·larà entre un 8% i un 10% interanual al tancament del 2020, però que que podria arribar al 25% en els mesos següents al final del confinament. Com a conseqüència de la caiguda de la demanda, Don Piso preveu que entre 10.000 i 15.000 negocis immobiliaris hagin de tancar, que la taxa d’atur ascendeixi al 25% i que 35.000 persones del sector es quedin sense feina. El nombre d’agències immobiliàries a Espanya és superior a les 55.000, les quals donen feina a 148.800 persones  (un terç d’aquestes en règim d’autònoms).

El subdirector general de Don Piso, Emiliano Bermúdez, va assegurar aquest dimarts que els models d’anàlisi apunten que l’impacte més gran de la crisi es deixarà notar en immobles del segment de preus mitjà, mitjà-baix per la reducció de la demanda. Així mateix, també tindrà una notable caiguda la demanda de segones residències i de vivendes de vacances, a causa, principalment, de la severa reducció de la inversió estrangera en el mercat residencial espanyol durant els pròxims mesos.

Malgrat la malastruga previsió, Bermúdez ressalta el fet que la crisi actual és conjuntural i no estructural, «per la qual cosa es manté intacta la capacitat productiva». Per això, es preveu un model de recuperació en forma d’U. Afectarà també el fenomen de «congelació de les decisions» de les persones menys afectades per la crisi i que aspiren a aprofitar la situació i aconseguir preus més baixos més endavant. 

«Contemplant una tornada a l’activitat abans de l’estiu, preveiem que, en el primer trimestre del 2021, el sector immobiliari tornarà a situar-se en una fase expansiva real, impulsat per un fort creixement de l’economia», destaca Bermúdez, amb una recuperació en el segon semestre de l’any que ve.

Quant al sector de la intermediació immobiliària, Don Piso preveu que moltes agències passaran serioses dificultats per mantenir la rendibilitat dels seus negocis, sobretot, «entre aquelles amb escàs pulmó financer i poques capacitats per competir en un mercat més reduït i complicat».

Lloguer

Notícies relacionades

Quant al mercat del lloguer, el Covid-19 no tindrà un gran impacte en el mercat del lloguer tradicional. Segons l’estudi, la crisi perjudicarà sobre manera el lloguer turístic i el mercat de segones residències, que podrien patir caigudes en vendes de fins al 30% i una reducció de preus d’entre un 15% i un 20%.

Per concloure, la inversió immobiliària recuperarà, en l’últim trimestre del 2020, el bon camí pel qual estava anant durant els últims anys. En aquesta millora seran determinants la baixada de preus prevista en el mercat, fet que generarà atractives oportunitats d’inversió, i les facilitats que es donaran per a l’accés a finançament.