RESULTATS

El Santander va guanyar el 82% menys fins al març pel coronavirus

El banc ha reservat 1.600 milions extraordinaris per afrontar les pèrdues que li causarà la crisi

Álvarez es mostra comprensiu amb el Govern espanyol i demana uns nous Pactes de la Moncloa

 

  / DAVID CASTRO

2
Es llegeix en minuts
P. Allendesalazar

Els bancs es preparen per encaixar el brutal cop d’una «crisi sanitària mundial sense precedents», com l’ha definit aquest dimarts José Antonio Álvarez, conseller delegat del Santander. El banc espanyol més important ha realitzat una provisió extraordinària de 1.600 milions d’euros per afrontar les pèrdues que li causarà el coronavirus i no descarta haver d’ampliar aquesta partida en els pròxims mesos. Com a conseqüència d’això, el seu benefici del primer trimestre es va desplomar un 82%, des dels 1.840 milions que va obtenir en el mateix període del 2019 fins als 331 milions. Sense això, hauria guanyat 1.977 milions d’euros, un 1% més.

L’entitat treballa amb unes previsions econòmiques similars a les del Fons Monetari Internacional (per a Espanya, caiguda del 8% del PIB i atur de prop del 21% el 2020). Aquest escenari a dos o tres anys l’ha portat a calcular que el cost del risc (provisions a fer sobre el total del crèdit) s’elevarà des dels 100 punts bàsics a entre 130 i 140 punts bàsics, una mica per sota de l’anterior crisi (150), per l’augment de la morositat en segments com el consum i les pimes. Són, amb tot, estimacions provisionals: «Estem entrant en la crisi; encara és aviat, hi ha moltíssima incertesa».

En una roda de premsa a distància, l’executiu s’ha mostrat comprensiu amb l’actuació del Govern, perquè «en una situació tan incerta, prendre decisions comporta un risc addicional» i és normal «fins i tot corregir-les sobre la marxa». Sobre el desconfinament, així, ha defensat que la «prioritat ha de ser sortir de manera segura; i una vegada sigui segur, al més aviat possible» per a l’economia. El banc farà tests als seus empleats, ha afirmat, si les «autoritats sanitàries ho consideren oportú». Així mateix, ha assegurat que li «agradaria» que els partits arribessin a uns nous Pactes de la Moncloa i s’ha mostrat «optimista» respecte a un possible acord europeu de reconstrucció.

Finances públiques sostenibles

Álvarez ha defensat que es prenguin «polítiques de (manteniment) de rendes (familiars) a curt termini i també de recolzament a les empreses» per recuperar l’ocupació. Això sí, ha evitat pronunciar-se sobre la conveniència que la renda mínima que prepara l’Executiu hagi de ser temporal o permanent: «El Govern haurà de veure com gestionar les finances públiques. No estic en condicions de valorar l’impacte del conjunt [de mesures adoptades]».

També ha descartat avaluar si els 100.000 milions d’euros en avals públics per a crèdits a empreses, pimes i autònoms són suficients, malgrat que ha reconegut que el Santander ja ha esgotat la seva quota dels primers 40.000 milions. El banc ha concedit 9.600 milions en 60.000 operacions, a més de 12.000 milions més sense aval en 176.000 crèdits. Álvarez, amb tot, ha defensat que algunes sol·licituds s’han de rebutjar per criteris professionals, ja que el «risc el corre el contribuent i el banc» en cas d’impagament.

Notícies relacionades

El número dos del banc també ha destacat les mesures per recolzar els seus clients i la societat que ha pres l’entitat. Així, ha remarcat que ha rebut 45.000 sol·licituds de moratòria hipotecària i 46.000 de moratòria en crèdits al consum, de les quals ha afirmat que s’accepten prop del 100%. «Fem el que creiem que hem de fer en funció de l’escenari: posar l’espatlla», ha argumentat.