Els crèdits del Covid-19

Petit empresari: «Els crèdits ICO no arriben als realment necessitats»

Juan Fernández Ruiz, empresari tecnològic, denuncia que els crèdits oficials arriben a empreses solvents

zentauroepp53219977 economia200424122233

zentauroepp53219977 economia200424122233

2
Es llegeix en minuts
Montse Martínez
Montse Martínez

Periodista

ver +

Carregat d’optimisme i energia per als temps que corren, Juan Fernádez Ruiz, de 30 anys, és un jove emprenedor al capdavant d’una petita empresa tecnològica. ‘Be certify’, a través de criptologia informàtica, garanteix als seus clients la inviolabilitat dels seus documents. Generalment es tracta de títols formatius que, a través d’un sistema tecnològic, es converteixen en documents totalment inviolables.

L’empresa va néixer el juliol del 2019, és a dir, encara no ha complert l’any i hi treballen cinc persones que, en aquests moments, estan afectats per una regulació d’ocupació temporal (erto). «Estem en una situació lamentable, extrema», reconeix l’empresari.

Animat per les constants compareixences del Govern anunciant la concessió de crèdits avalats en el 80% per l’Institut de Crèdit Oficial (ICO) –la banca pública–, va veure una escletxa per a l’esperança. «Em vaig dirigir a la meva sucursal bancària, el Banco Santander, i vaig sol·licitar un crèdit ICO de 10.000 euros», rememora per afegir: «Primer van dir que sí i als tres dies van trucar per dir-me que no complia els criteris i, per tant, me’l denegaven». Ara tot són evasives, tot i que en soc client habitual i compto amb una altra petita empresa també en l’àmbit tecnològic.

Abandonament dels més petits

Juan Ramón Ruiz s’enutja al constatar que tots aquests diners de què parla el Govern estan arribant a moltes empreses grans que no estan, ni de bon tros, a la línia vermella. «No obstant, als que realment estem a punt de tancar no ens arriba», argumenta.

«A grans empreses se’ls ha concedit un ICO sense necessitar-lo, les entitats bancàries han tractat bé els seus grans clients, i s’han oblidat dels més necessitats», lamenta Juan Ramón que, a més, apunta que grans imports de crèdit que han anat a parar empreses solvents van en detriment dels més petits.

«El que surt per la tele i la realitat no té res a veure», explica el jove empresari, que afegeix: «Els meus amics em diuen que els semblen bé tots els ajuts que anuncien (ICO, ajuts a autònoms, ajornament d’impostos), i jo els contesto que res a veure amb la realitat».

Amenaça de tancament

Notícies relacionades

Una opinió compartida amb altres col·legues que han emprès projectes empresarials petits. «Ens trobem sols davant d’una frenada econòmica mai vista abans», sentencia.

Sense dubtar-ho, Juan Ramón reconeix que tem per la viabilitat de l’empresa si les coses no comencen a redreçar-se abans d’estiu. «Haurem de tancar, i el que més em pesa són aquestes quatre persones que hauran d’anar a l’atur», acaba.

Temes:

Coronavirus