El Banc del Japó amplia les mesures contra els efectes del Covid-19

L'entitat podrà comprar bons de deute públic a un ritme màxim anual de 172.030 milions d'euros

28/03/2020 28 March 2020, Japan, Tokyo: Japanese Prime Minister Shinzo Abe speaks during a press conference regarding the measures taken to battle the spread of coronavirus. Photo: Ramiro Agustin Vargas Tabares/ZUMA Wire/dpa

28/03/2020 28 March 2020, Japan, Tokyo: Japanese Prime Minister Shinzo Abe speaks during a press conference regarding the measures taken to battle the spread of coronavirus. Photo: Ramiro Agustin Vargas Tabares/ZUMA Wire/dpa / Ramiro Agustin Vargas Tabares/ZU (Europa Press)

2
Es llegeix en minuts

El Banc del Japó ha ampliat els programes de compra de bons estatals i corporatius dins de la seva estratègia de flexibilització monetària, amb l’objectiu de mitigar l’impacte econòmic de la pandèmia de coronavirus.

Davant de la «gravetat creixent de la situació» en què es troba la tercera economia mundial, el banc central nipó ha considerat necessari «un reforç addicional de la seva estratègia de flexibilització», segons va explicar l’entitat en un comunicat emès al terme de la reunió de la seva junta de política monetària.

Entre les noves mesures adoptades destaca la compra il·limitada de bons de deute públic, fins a ara restringits a un volum de 80 bilions de iens anuals (688.090 milions d’euros/ 745.180 milions de dòlars), així com l’increment del límit existent per a l’adquisició de bons corporatius i de paper comercial.

El Banc del Japó podrà comprar des d’ara aquests instruments de finançament per al sector privat a un ritme màxim anual de 20 bilions de iens (172.030 milions d’euros / 186.290 milions de dòlars), unes cinc vegades més del que estava adquirint fins ara.

Amb aquestes mesures addicionals, el banc central aspira a fer front al deteriorament de l’economia nacional, que segons les seves noves previsions experimentarà una contracció d’entre el 5% i el 3% en l’exercici fiscal en curs, que va començar l’1 d’abril i acabarà a finals de març del 2021.

El pronòstic realitzat sobre l’evolució de l’economia japonesa contrasta amb el que va efectuar l’entitat en la seva reunió anterior de gener, quan va vaticinar un creixement interanual del producte interior brut nacional per a aquest exercici d’entre el 0,8% i l’1,1% en termes reals. El banc central nipó també va revisar a la baixa la seva estimació de l’evolució de la inflació, i preveu que a l’exercici en curs l’Índex de Preus de Consum se situï en negatiu entre el 0,7% i el 0,3%, molt lluny de l’objectiu del 2% anual fixat per l’entitat.

Al marge de l’ampliació dels seus programes de compres d’actius, el BoJ ha deixat intacta la taxa d’interès de referència a curt termini del -0,1% que aplica des del 2016 per als dipòsits de les institucions financeres, a fi de fomentar la despesa i les inversions.

Notícies relacionades

A més, i malgrat eliminar el límit per a la compra massiva de bons estatals, mirarà de mantenir el rendiment d’aquests actius a llarg termini (10 anys) entorn del 0%, va explicar l’entitat en un comunicat.

El banc central «continuarà analitzant» l’evolució del Covid-19 i «no dubtarà» a prendre mesures addicionals de flexibilització en cas de considerar-ho necessari, va assenyalar.