Els crèdits del Covid-19

«Els diners dels préstecs ICO no arriben»

José Manuel Gómez, empresari de màrqueting 'online', espera encara que li reemborsin els diners d'un crèdit concedit

zentauroepp53220059 economia200424114419

zentauroepp53220059 economia200424114419

1
Es llegeix en minuts
Montse Martínez
Montse Martínez

Periodista

ver +

José Manuel Gómez, de 48 anys, copropietari d’una empresa petita de màrqueting ‘online’, no va dubtar a acceptar quan un dels seus bancs habituals, el Santander, li va oferir un crèdit avalat per l’Institut de Crèdit Oficial (ICO) en un 80% per ajudar a mitigar la desfeta causada per la pandèmia del coronavirus.

«Tot va ser fàcil de gestionar i va estar concedit amb diligència», rememora, i afegeix: «Però els diners del crèdit ICO no arriben». Una contingència comuna en centenars d’empresaris que evidencia el col·lapse que està patint l’organisme oficial a l’hora de revisar l’allau de peticions. El banc amb què opera li va comunicar que, atès l’embut en l’ICO, li avançaria els diners sense prèvia aprovació.

L’empresa Roiandco, que ofereix als seus clients millorar en el posicionament a internet, va néixer el 2014 i compta amb una plantilla de 10 treballadors. Gómez detalla que va valorar la possibilitat de presentar un expedient de regulació d’ocupació temporal (erto), però, finalment, la va descartar. «No estava molt clar que ens l’anessin a concedir i, a més, podia comportar un deteriorament en la convivència entre els treballadors», argumenta. Per mitigar l’impacte de la frenada econòmica, treballaran mitja jornada i faran dies de vacances fora de temporada.

«Propaganda política»

Notícies relacionades

Gómez assegura amb contundència que entreveu molta «propaganda política» en les decisions del Govern anunciades a tort i a dret aquestes últimes setmanes. «O hi ha un excés de zel a l’aprovar els ajuts a empreses, o han fet un brindis al sol si ho jutgem per la incapacitat de portar a bon terme totes les mesures anunciades», argumenta. «Els diners dels crèdits ICO no arriben, no arriben els ajuts als autònoms», afegeix l’empresari.

L’empresari de màrqueting considera que no és una bona idea que el Govern espanyol hagi col·locat les entitats financeres de mitjanceres amb els afectats. «El problema el van a trobar els petits, els emprenedors, els que no tenen un històric amb el banc que acrediti mínimament la seva solvència», conclou.