«RECOLZAMENT HISTÒRIC»

França prestarà 7.000 milions d'euros a Air France i 5.000 a Renault

El Govern justifica la mesura d'emergència per la necessitat de sostenir les indústries aeronàutica i automobilística del país

GRA163 MADRID, 16/10/2014.-España ha activado el protocolo de emergencia sanitaria en el Aeropuerto Adolfo Suárez Madrid-Barajas por un pasajero de Air France que durante un vuelo entre París y Madrid sufría temblores, lo que hizo que la tripulación alertara a las autoridades sanitarias españolas.Según señalaron hoy a EFE fuentes de Aena, ha intervenido Sanidad Exterior y el avión, con capacidad máxima para 192 pasajeros, ha sido estacionado en una zona determinada del aeropuerto siguiendo los protocolos establecidos .Air France ha confirmado a EFE que un pasajero del vuelo AF1300, que hacía el trayecto entre el aeropuerto París Charles de Gaulle y el de Adolfo Suárez Madrid-Barajas en un Airbus A321, sintió temblores durante el vuelo.En la foto, el avion en pista y personal sanitario con trajes de protección. EFE/paco campos

GRA163 MADRID, 16/10/2014.-España ha activado el protocolo de emergencia sanitaria en el Aeropuerto Adolfo Suárez Madrid-Barajas por un pasajero de Air France que durante un vuelo entre París y Madrid sufría temblores, lo que hizo que la tripulación alertara a las autoridades sanitarias españolas.Según señalaron hoy a EFE fuentes de Aena, ha intervenido Sanidad Exterior y el avión, con capacidad máxima para 192 pasajeros, ha sido estacionado en una zona determinada del aeropuerto siguiendo los protocolos establecidos .Air France ha confirmado a EFE que un pasajero del vuelo AF1300, que hacía el trayecto entre el aeropuerto París Charles de Gaulle y el de Adolfo Suárez Madrid-Barajas en un Airbus A321, sintió temblores durante el vuelo.En la foto, el avion en pista y personal sanitario con trajes de protección. EFE/paco campos / Paco Campos (EFE)

2
Es llegeix en minuts
Efe

El ministre francès d’Economia i Finances, Bruno Le Maire, ha anunciat aquest divendres que l’Estat aportarà un «recolzament històric» de 7.000 milions d’euros a Air France i negocia un altre préstec d’uns 5.000 milions a Renault per ajudar les dues empreses davant la crisi provocada pel coronavirus. [Seguiu les últimes notícies sobre el coronavirus en directe.]

Le Maire ha precisat a la cadena TF1 que dels 7.000 milions per a l’aerolínia, 4.000 seran préstecs garantits per l’Estat però aportats per un consorci de bancs francesos i internacionals, i els altres 3.000, un préstec estatal directe.

El ministre ha afegit que els 5.000 milions per al fabricant automobilístic Renault encara estan en negociació, però ha explicat que en aquest cas es tractaria d’un préstec garantit per l’Estat.

Condicions ecològiques a l’aerolínia

«Donem suport a Air France com recolzarem totes les empreses franceses, siguin petites o estratègiques», ha indicat Le Maire, que ha destacat que la nacionalització de l’aerolínia «no està a l’ordre del dia» i que aquests préstecs no constitueixen «un xec en blanc».

L’Estat, que té el 14% del capital de la companyia, ha fixat condicions tant de rendibilitat, «perquè són els diners dels francesos i és necessari que Air France faci un esforç», com ecològiques, amb la intenció que aquesta empresa «es converteixi en la més respectuosa del planeta amb el medi ambient».

«Ens ha de presentar un pla de reducció d’emissions de CO2 (diòxid de carboni) i de transformació de la seva flota per ser menys contaminant, fer menys soroll i ser més respectuosa amb el medi ambient», ha afegit.

Les indústries aeronàutica i automobilística, en joc

Le Maire ha destacat que és la primera vegada que l’Estat aporta «un recolzament tan important», però ha recalcat que és tant una qüestió d’independència com de preservació de llocs de treball, «perquè darrere hi ha tota la filial aeronàutica».

Aquest mateix principi els guia en el préstec negociat sobre Renault, del quall’Estat té el 15% del capital: «Està en joc la nostra indústria de l’automòbil», ha dit el representant governamental, que ha apuntat que hi ha un milió de llocs de treball lligats a aquest grup a tot el territori.

La crisi del coronavirus, segons ha destacat, és «històrica», i des del principi de l’epidèmia al març ha provocat ja 22.245 morts a França, de les quals 13.852 s’han registrat en hospitals i 8.393, en residències de gent gran i centres de dependència.

Air France funciona al 5%

Air France opera aquests dies a penes un 5% del seu programa de vols habitual, sobretot per garantir les principals rutes nacionals (connexions de París NiçaMarsellaTolosa i a les principals destinacions de la França d’ultramar).

Notícies relacionades

En plena negociació amb els seus dos principals accionistes, el conseller delegat (CEO) del grup Air France-KLM, Benjamin Smith, va anunciar aquest dijous que, a més de reduir-se el sou en un 25%, renuncia a la seva remuneració variable.

Aquell mateix dia, Renault va explicar que està reduint la seva estructura de costos per contenir la pèrdua de més de 5.000 milions d’euros d’efectiu que va registrar durant el primer trimestre del 2020, quan la seva facturació va caure un 19,2% respecte al mateix període de l’any anterior.