Jornalers del COVID

Demandant d'asil colombiana: «Ara hi ha una oportunitat de treballar»

Cindy Vanesa Mosquera, de 33 anys, podrà treballar gràcies al decret de mesures agràries urgents

zentauroepp53208318 economia200423115851

zentauroepp53208318 economia200423115851

1
Es llegeix en minuts
Montse Martínez

La veu a través del telèfon a penes se sent. Es diria que és una veu sense energia. A l’altre costat hi ha Cindy Vanesa Mosqueracolombiana de 33 anys resident a Lleida, demandant d’asil que espera la resolució del seu cas. La Cindy, mare d’una nena de dos anys, necessita moltes coses però la més imperiosa és la de treballar. «Necessito trobar una feina i ara hi ha una oportunitat», insisteix.

Sota el sostre d’un cosí que li ha donat empara a Lleida, ara entreveu l’oportunitat d’una feina imminent gràcies al decret urgent de mesures agràries per pal·liar la crisi del coronavirus. Els demandants d’asil en vies de resolució es podran incorporar al mercat de treball fins al 30 de juny, possibilitat que els estava vetada abans si no havien recorregut ja una part del llarg procés burocràtic.

A través de la Fundació Pagesos Solidaris, d’Unió de Pagesos, on està inscrita, li van fer ja una oferta per treballar un mes en un magatzem de fruita del municipi lleidatà de Soses però, amb bastanta pena, la va haver de rebutjar al tenir una nena de dos anys i no poder estar fora de casa un mes sencer. Ara, està en el procés de selecció per al departament d’administració i logística, un lloc que li permet anar i venir cada dia a casa.

Víctima de violència de gènere

Notícies relacionades

La Cindy Vanesa va sortir de Colòmbia fugint d’una parella que la maltractava després de constatar que ni la Fiscalia ni la policia intervenien en l’assumpte. Va entrar a Espanya com a turista i així es va convertir en una immigrant sense regularitzar. Compatriotes a Espanya demandants d’asil per l’abandonament forçós de les seves llars a Colòmbia a causa de la guerrilla van ser font d’inspiració per a la sol·licitud. Fugir d’un país per la violència de gènere és un supòsit contemplat per sol·licitar asil.

A la delicada situació viscuda a Colòmbia, va haver-hi de sumar, una vegada a Espanya, la desgràcia de perdre el pare de la seva filla. Després d’una època fosca, la Cindy Vanesa veu ara un tènue raig de llum.

Temes:

Coronavirus