Primer de Maig

Els sindicats defensen un pacte d'Estat per sortir de la crisi

Álvarez i Sordo demanen diàleg polític per donar resposta a l'efecte social i econòmic de la pandèmia

ccoo y ugt celebraran el proximo dia del trabajador de forma virtual 1 de mayo / periodico

3
Es llegeix en minuts
Max Jiménez Botías

D’una manera o d’una altra, el pacte d’Estat per sortir de la crisi provocada pel coronavirus serà present en les reivindicacions del Primer de Maig. S’evidencia com un pas imprescindible per abordar els efectes econòmics que ha deixat la crisi sanitària, però, també, les deficiències estructurals que persisteixen en l’economia espanyola per una globalització mal desenvolupada i un mercat laboral definit per la precarietat. Els sindicats defensen aquest acord global, però sobretot defensen un pacte que tingui en compte els treballadors i els més desprotegits, així ho han fet saber aquest dimarts els secretaris generals de CCOOUnai Sordo, i d’UGT, Pepe Álvarez, en la presentació dels actes de l’1 de Maig.

«Si el PP s’avé a negociar això [el pacte d’Estat], és una bona notícia, però fins que no tinguem la convocatòria no és bo especular. Si hi ha disposició a parlar, intentarem aquest gran acord que necessita Espanya», ha reconegut el secretari general de CCOO. Una cosa que també havia deixat patent Álvarez: «Si ens convoquen a la Moncloa, hi acudirem per intentar resoldre els problemes que s’estan posant de manifest i que tenen a veure amb un model econòmic que hem anat construint en les dues últimes dècades, incontestable des del punt de vista polític, però amb uns forats que cal reparar».

Atur i xarxa de seguretat

Els sindicats consideren que s’ha de fer front a una doble realitat que ha posat de manifest l’actual crisi. D’una banda, en menys d’un mes ha generat gairebé un milió (900.000) d’afiliats menys a la Seguretat Social, cosa que dona compte que les condicions de l’ocupació estan marcades per la precarietat i la temporalitat. De l’altra, el pacte aconseguit amb la patronal i el Govern ha permès crear una cosa semblant a una xarxa de seguretat en l’ocupació amb l’aplicació dels ertos que ha portat 4 milions d’espanyols a aquesta situació laboral.

«Cal evitar la precarietat i la temporalitat en l’ocupació quan sortim d’aquesta crisi», ha defensat Álvarez. «Després de l’esforç realitzat per no destruir milions de llocs de treball és important que això es pugui mantenir. I cal veure en quines condicions es pot fer», ha afegit Sordo, respecte a les converses que els agents socials mantenen per estendre l’aplicació dels ertos per força major durant la desescalada del confinament.

Els dos sindicats han emfatitzat la necessitat de completar la xarxa de protecció social construïda, ja que hi ha un milió de persones sense cap recurs econòmic, moltes, víctimes de l’atur generat per la crisi sanitària. «Es necessita un ingrés mínim vital», ha dit Álvarez, abans de reconèixer que la seva posada en marxa serà complexa, «perquè requereix que s’afini en l’acord, per no entrar en conflicte amb les comunitats autònomes», ha comentat. Els sindicats demanen al Govern que posin en marxa una renda d’emergència mentre es treballa en la definició de l’ingrés mínim vital.

Jornada virtual

Notícies relacionades

CCOO i UGT celebraran el Primer de Maig de manera telemàtica i reivindicaran la feina dels serveis públics. Sota el lema ‘Feina i serveis públics. Un altre model social i econòmic és possible’, les dues organitzacions sindicals creuen que és la millor ocasió per reivindicar un nou ordre mundial «més just i solitari», que situï les persones i el seu benestar per davant dels interessos d’uns quants.

Aquest 1 de Maig atípic, marcat per la crisi del coronavirus, impedirà que les organitzacions sindicals inundin els carrers d’Espanya per clamar les seves reivindicacions tradicionals. La jornada no tindrà la convocatòria d’una manifestació física. Els sindicats demanen als treballadors que es connectin amb les organitzacions sindicals i participin activament a través de les xarxes socials. Posteriorment, tindrà lloc un concert entre les sis i les vuit de la tarda, que coincidirà amb el moment en el qual s’aplaudeix els sanitaris i personal de serveis essencials.