Consell de Ministres

El Govern aprova una moratòria per al pagament del lloguer de locals comercials

El Consell de Ministres aprova un decret de 30 mesures que inclou l'IVA reduït per a llibres electrònics

zentauroepp45891658 calvio181114173530

zentauroepp45891658 calvio181114173530 / JVS

1
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

El Govern ha creat un mecanisme de «renegociació i ajornament» per als pagaments de lloguers de locals comercials. En particular, aquells que són propietat de grans forquilles o empreses públiques, segons ha explicat la ministra d’Economia, Nadia Calviño, en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres. En el cas d’un altre tipus de propietaris, els més petits, es facilitarà l’«ús de la fiança com a mecanisme addicional» a un altre tipus d’acords bilaterals als quals poden arribar llogaters i arrendataris.

El cost del lloguer dels locals comercials és una de les despeses fixes més importants que han d’assumir els centenars de bars, restaurants i comerços que hi ha a Espanya i que fa més d’un mes que tenen zero ingressos, al veure’s obligats al tancament després que el president del Govern decretés l’estat d’alarma a Espanya.

Aquesta és una de les 30 mesures que recull el reial decret llei, avançat dilluns per EL PERIÓDICO i dirigit a tapar ‘forats’ en quatre àmbits, segons ha explicat Calviño: incrementar el recolzament a treballadors i ocupació, reforçar el finançament empresarial, mesures fiscals per canalitzar recursos i liquiditat al teixit empresarial i mesures per a sectors concrets.

Entre les mesures ja anunciades, el Govern reforça la protecció social dels aturats del sector turístic a l’estendre la prestació d’atur als treballadors fixos discontinus, que havien d’iniciar la seva activitat per Setmana Santa i fins al mes d’octubre, també els empleats amb contractes a prova i aquells que van decidir deixar la seva feina per una nova oferta però s’han quedat sense feina.

Notícies relacionades

A més, prorroga dos mesos el «caràcter preferent» del teletreball i s’amplia dos mesos el dret d’adaptació de l’horari i reducció de la jornada per a aquelles persones que han de cuidar menors, malalts o discapacitats.

IVA reduït per a llibres electrònics

El Govern també ha reduït l’IVA dels llibres, revistes i altres productes electrònics per equilibrar-los al dels físics, segons ha informat Calviño. En l’actualitat aquests productes digitals estan gravats al 21%. La ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, havia anunciat fa unes quantes setmanes que l’Executiu tenia en estudi aquesta qüestió davant la caiguda dels ingressos.