Consell de ministres

El Govern reforça la protecció social dels aturats del turisme

El Consell de Ministres estudia un nou decret de mesures que destina 1.200 milions a avalar el lloguer de famílies vulnerables

L'Executiu vol ampliar el teletreball dos mesos i estableix un IVA zero per al material sanitari fins al 31 de juliol

zentauroepp51558555 barcelona 02 01 2020  pisos de alquiler en les corts o sarri200323180715

zentauroepp51558555 barcelona 02 01 2020 pisos de alquiler en les corts o sarri200323180715 / ANGEL GARCIA

4
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

El Govern està decidit a portar a la pràctica «un pla especial» de revitalització del sector turístic, segons ha anunciat aquest dilluns la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero. I aquest mateix dimarts preveu fer un primer pas en recolzament del sector amb l’aprovació d’una protecció social més àmplia per als, aproximadament, 300.000 treballadors fixos discontinus que no podran incorporar-se als seus llocs en activitats relacionades amb l’hostaleria com a conseqüència de la pandèmia del Covid-19 i del confinament.

L’esborrany del reial decret que arriba aquest dimarts al Consell de Ministres, al qual ha tingut accés El PERIÒDIC, preveu «reforçar, complementar i ampliar» aquelles mesures aprovades per l’Executiu en setmanes anteriors. El text ha sigut aprofitat per resoldre un dels ‘forats’ pendents i, en particular, el que fa referència a l’escassa protecció per atur a la qual es poden veure exposats «aquells treballadors que no hagin pogut incorporar-se a la seva activitat en les dates previstes, com a conseqüència del Covid-19», com és el cas del sector turístic. Entre les mesures proposades, es garanteix una prestació d’atur de fins a tres mesos als treballadors d’aquest tipus que no haguessin generat dret per a la seva percepció.

Desenes de noves mesures

L’esborrany de reial decret inclou algunes desenes de mesures en recolzament a empreses i famílies que, segons figura en la seva exposició de motius, pretenen donar resposta als efectes d’un allargament d’estat d’alarma i d’un confinament que, en principi, es va dissenyar per a dues setmanes i que, com a mínim, s’estendrà al llarg de dos mesos.

Després d’haver adoptat al març la decisió d’oferir crèdits a tipus zero a les famílies amb dificultats per atendre el pagament de les seves quotes de lloguer de la vivenda habitual pel coronavirus, l’esborrany del nou reial decret estableix ara que l’Estat avalarà el 100% d’aquests crèdits i que hi destinarà una previsió de 1.200 milions d’euros. Les condicions es definiran en una ordre del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana.

A més d’aquesta mesura, el text en conté d’altres d’àmbit fiscal, financer i laboral. Entre les quals, el text inclou un tipus impositiu d’IVA zero per al material sanitari fins al 31 de juliol per permetre que el subministrament d’aquests productes, fonamentals en plena pandèmia, es faci de forma «ràpida i efectiva» i es garanteixi «la igualtat de tracte dels productors nacionals en relació amb les importacions».

Mesures fiscals

A més, la nova norma estableix la possibilitat que els pagaments fraccionats de l’impost de societats per als períodes iniciats a partir de l’1 de gener del 2020 puguin realitzar-se sobre la base dels resultats que es vagin obtenint aquest mateix any, i no sobre els beneficis de l’any passat. Els contribuents que no hagin pogut exercir aquesta opció, i l’import net de la xifra de negocis del qual no sigui superior a 6.000.000 d’euros, es preveu que l’opció pugui fer-se en el termini del pagament fraccionat que s’hagi de presentar en els 20 primers dies del mes d’octubre del 2020, determinat, igualment, per aplicació d’aquesta modalitat de base imposable.

L’objectiu d’aquestes mesures és permetre que els empresaris calculin els seus pagaments fraccionats, no sobre el benefici obtingut l’any passat, sinó sobre la previsió d’un resultat menor o, fins i tot, de pèrdues corresponent a aquest any, com a conseqüència del confinament.

En el bloc de mesures fiscals també es dona un marge més ampli, fins al 30 de maig (des de l’1 de maig inicial) per sol·licitar un ajornament de fins a 6 mesos en el pagament de deutes tributaris amb un màxim de 30.000 euros.

A més, els autònoms que tributen en el règim de mòduls de l’IRPF podran renunciar a aquest sistema per un sol any, de manera que la seva adscripció el 2020 al règim de l’estimació directa els permeti poder adequar el pagament dels seus impostos als pitjors resultats d’aquest exercici.

Avals fins al 31 de desembre

També, s’amplia la línia d’avals per import de fins a 100.000 milions d’euros fins al 31 de desembre del 2020, aprovada fa un mes, que tenia com a límit fins al 30 de setembre. I s’habilita l’Institut per a la Diversificació i estalvi de l’Energia (IDAE) a concedir ajornaments de les quotes dels préstecs concedits en el marc dels seus programes de subvencions o ajuts reemborsables, com ja s’havia fet en anteriors decrets en altres àmbits com en la Indústria amb el programa Reindus. També s’habilita el Consorci de Compensació d’Assegurances perquè desenvolupi activitats de reassegurança de crèdit i de caució a partir del 2020.

Teletreball dos mesos més

En matèria laboral, l’Executiu preveu prorrogar dos mesos el «caràcter preferent» del teletreball. El Govern va estendre aquesta ‘recomanació’ fins a un mes després de l’estat d’alarma, a l’anterior decret. En aquest nou text, es prorrogaria dos mesos. És a dir, en el cas que a principis de maig s’aixequi l’estat d’alarma a Espanya, aquells treballadors que estan treballant a distància han de continuar fent-ho fins a l’inici del mes de juliol. També s’amplia dos mesos el dret d’adaptació de l’horari i reducció de la jornada que estableix la possibilitat que aquelles persones que han de cuidar familiars petits, malalts o discapacitats puguin canviar el seu horari durant aquest temps.

Notícies relacionades

L’Executiu, a més, modifica la norma anterior perquè les empreses que desenvolupen «activitats essencials» puguin fer ajustaments temporals d’ocupació en «aquella part de l’activitat o aquella part de la plantilla que no hi sigui afectada per l’esmentat caràcter essencial». 

En l’àmbit portuari, es permet a les autoritats portuàries reduir els «trànsits mínims exigits per a l’any 2020» en el cas que no sigui possible assolir l’esmentada activitat a causa del Covid-19 i no s’«aplicaran les penalitzacions per incompliments d’activitat». A més, s’estableixen reduccions de la taxa de barco, ocupació i activitat.