firmes emergents

Les 'start-ups' demanen al Govern un pla de recolzament per salvar part del sector

El president de Barcelona Tech City, Miguel Vicente, estima que fins al 40% de les firmes requereixen recórrer a ampliacions de capital ara impossibles

29064942508 d3757b52d5 k

29064942508 d3757b52d5 k

4
Es llegeix en minuts
Efe

Les empreses emergents reclamen un pla específic al Govern que en permeti «salvar» una «part important» que ara passa per una situació «molt crítica» arran de la crisi del coronavirus. En declaracions a Efe, el president de Barcelona Tech CityMiguel Vicente, fa aquesta petició després d’estimar que «entorn del 30% o el 40% d’aquestes companyies han de fer una ampliació de capital, i actualment els mercats financers estan tancats».

Després de participar en la fundació d’empreses emergents d’èxit com LetsBonus o Wallapop, Vicente presideix aquesta associació privada, que representa més d’un miler d’empreses i busca posicionar Barcelona com un dels principals ‘hubs’ tecnològics internacionals.

El president de Barcelona Tech City explica que des que va esclatar aquesta crisi les empreses emergents ja han reduït tota mena de costos, han aplicat retallades d’un 50 % als seus directius per poder «sobreviure els pròxims sis o nou mesos» i treballen en ampliacions de capital amb els seus accionistes. I és que la liquiditat és clau per a aquest tipus d’empreses en creixement, en especial per a les empreses que estaven arrencant, que es troben en una situació molt delicada.

«Ens sembla una autèntica llàstima que una inversió de més de deu anys que ha servit per desenvolupar un ecosistema tecnològic d’èxit ara es pugui deixar caure», afirma Vicente, que recorda que a Alemanya, França o el Regne Unit ja s’han desplegat plans de recolzament específics de diversos milers de milions d’euros per salvar les seves empreses emergents.

Tot i que Vicente precisa que la crisi ha afectat menys empreses relacionades amb el comerç electrònic o la salut, per exemple, sí que ha deixat en una situació preocupant moltes d’altres, afegeix. Per això valora els primers passos que ja han donat per ajudar al sector organismes com Enisa, el CDTI o l’ICF, però sol·licita, juntament amb la resta d’organitzacions que promouen l’emprenedoria a Espanya, més pressupostos, una aposta decidida pels mecanismes «de coinversió», així com a finançament específic per a les ‘start-ups’, ja que «les línies de liquiditat habilitades pel Govern no estan arribant» a aquest tipus d’empreses.

Vicente demana que els ajuts públics se centrin especialment en les empreses petites i de mida mitjana, ja que les més consolidades almenys tenen els seus accionistes actuals per donar-los recolzament. Housfy és una plataforma tecnològica que basa el seu negoci a cobrar una comissió fixa a canvi de la venda d’una vivenda, i és un dels exemples d’empreses emergents conegudes que ha vist pràcticament paralitzada la seva activitat pel coronavirus. L’any passat aquesta companyia, que busca fer la competència a les agències immobiliàries tradicionals, va facturar 5 milions d’euros i per al 2020 tenia ambiciosos plans de creixement, però el coronavirus ha frenat en sec totes aquestes expectatives, ja que els seus empleats, per exemple, no poden fer visites a clients potencials.

Housfy

El conseller delegat de Housfy, Albert Bosch, ha explicat a Efe que les mesures habilitades fins ara pel Govern no han ajudat «gaire o gens» les ‘start-ups’, i augura que una part d’aquest ecosistema digital està «en risc» de desaparèixer, en especial les que estan pendents de pactar rondes de finançament, ja que amb prou feines tindran caixa per aguantar uns mesos. «No veig en risc la viabilitat de Housfy pel recolzament dels nostres accionistes, però conec moltes empreses que ho estan passat molt malament», afirma Bosch.

En el cas de Housfy, ha hagut d’aplicar un erto a bona part de la plantilla, formada per 130 persones, al·legant causes productives, i el conseller delegat de l’empresa confessa que se sentiria «encantat» si a l’octubre pogués registrar taxes de creixement com les que experimentava abans d’aquesta crisi.

Igual que Vicente, també reclama un recolzament decidit de les administracions a les ‘start-ups’, semblant al que han fet diversos països europeus, i creu que no es pot permetre que morin empreses de referència «com Glovo o Cabify», que són la «carta de presentació» de moltes ‘start-ups’ espanyoles a l’estranger.

Cooltivat

Cooltivat és una emergent catalana que ofereix la possibilitat de controlar la collita d’un hort de manera virtual, i el confinament l’ha enxampat en plena fase de captació de fons per al seu projecte a través de la plataforma Verkami.

Un dels fundadors, Oriol Cerqueda, ha explicat a Efe que la campanya, de 45 dies de durada, va començar l’11 de març, «quan l’ombra del coronavirus ja era present», i que malgrat que la captació de fons no es va acabar d’enlairar durant alguns dies, perquè tothom estava pendent de la pandèmia, finalment han aconseguit captar més de 8.500 euros de 137 mecenes, contra l’objectiu de 5.900 euros que s’havien marcat.

Notícies relacionades

Aquesta empresa emergent permet a cada petit inversor escollir què vol plantar en un hort, l’extensió de les parcel·les, controlar la collita de manera virtual i després rebre els productes cultivats, tots aquests fruit de l’agricultura ecològica, tot i que la plantació arrencarà en uns terrenys de La Garriga a partir del febrer del 2021.

No obstant, Cerqueda, que és enginyer industrial de formació, explica que a mitjans de maig tenien previst pactar una ronda d’inversió d’entre 100.000 i 120.000 euros amb un petit inversor i que ja els han avisat que, amb la situació actual, aquest procés pot retardar-se. Més enllà d’aquesta incertesa sobre els terminis, Cerqueda no veu en perill el seu projecte, perquè creu que, després del coronavirus, iniciatives com la de Cooltivat seran encara «més importants».