Risc de pobresa

90.000 llars a Catalunya gestionen el coronavirus sense cap salari o prestació

El nombre de famílies catalanes que subsisteixen sense cap ingrés laboral creix el 53% en l'última dècada

Familia de la barriada de Palmete. Sevilla

Familia de la barriada de Palmete. Sevilla / © Lolo Vasco/ Save the Children

1
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

A l’espera que es concreti el nou ingrés mínim vital que el Govern ha anunciat a partir del mes de maig, són més de 90.000 les famílies a Catalunya que estan gestionant l’actual crisi del coronavirus sense cap salari o prestació d’atur. Les persones a l’atur des de fa anys i les que han deixat de buscar arran de no veure al mercat laboral oportunitats fan créixer estadística, que al seu torn reflecteix l’empremta que va deixar la crisi financera del 2008. El nombre d’unitats familiars sense cap tipus d’ingrés laboral a les quatre províncies catalanes ha augmentat el 53% en l’última dècada. Aquestes són algunes de les xifres que recopila un informe sobre pobresa laboral elaborat per CCOO de Catalunya i presentat aquest dijous.

En un total de 90.440 llars a Catalunya no entrava el 2019 cap tipus de salari o prestació contributiva per atur. És a dir, cap dels integrants en edat i possibilitat de treballar tenia una ocupació que reportés un mínim d’ingressos i els que fa temps en van tenir ja havien esgotat el dret a cobrar l’atur. Aquest fet deixava a les portes de l’actual pandèmia global un total de 167.287 persones a Catalunya sense ingressos laborals. Aquesta realitat afecta més les dones (85.765) que els homes (81.522), i situa les seves famílies en una posició de dependència dels subsidis públics o de les xarxes de solidaritat privades per poder subsistir.

Notícies relacionades

La cronificació de l’atur entre molts dels milers de catalans que van perdre la feina després de l’ensorrament de Lehman Brothers és un dels principals factors que explica la proliferació de les llars sense cap tipus de salari o prestació. El nombre d’aturats que viuen una casa en què no entra cap nòmina ha crescut en l’última dècada el 79,7%. No obstant, el nombre de persones en aquest tipus de llars que fa més de dos anys que busquen feina i no en troben s’ha disparat el 446,7% respecte als nivells del 2008.

Uns increments significativament més alts que l’augment total del 53% que recull l’informe de CCOO. D’altra banda, el nombre de persones inactives que viuen en un domicili sense ingressos laborals, és a dir, amb possibilitat fàctica de treballar però que no busquen activament feina, també ha crescut, però en menor mesura. Concretament el 42,2% des del 2008.