INDICADORS

La inflació va caure set dècimes al març, fins al 0,0%, la més baixa en gairebé 4 anys

La retallada es va deure fonamentalment a l'abaratiment dels carburants

ipc / periodico

3
Es llegeix en minuts

L’índex de preus de consum (IPC) va caure al març fins al 0,0 interanual, set dècimes menys que al febrer, degut fonamentalment a l’abaratiment dels carburants, de manera que es va situar en la taxa més baixa des de l’agost del 2016. L’Institut Nacional d’Estadística (INE) ha publicat aquest dimecres la dada definitiva d’inflació del març, que és una dècima inferior a l’apuntada en l’avanç del passat 30 de març i que continua amb la tendència a la baixa iniciada al febrer. L’IPC va caure a Catalunya un 0,5% al març a causa del descens dels preus del transport, i la taxa interanual va experimentar un descens de vuit dècimes.

La dada d’inflació del març s’emmarca en una situació de confinament i una innegable composició de la cistella de la compra diferent que en mesos anteriors. L’entrada en vigor del reial decret 463/2020 de 14 de març pel qual es declara l’estat d’alarma per a la gestió de la situació de crisi sanitària ocasionada pel Covid-19 estableix que l’activitat comercial presencial es redueix únicament als establiments dedicats a la distribució de productes d’alimentació i farmàcies. Aquesta situació genera, segons l’INE, «un problema sense precedents en l’àmbit del càlcul de l’IPC, ja que suposa que part de la cistella de la compra d’aquest indicador no està disponible des del dia 15 de març del 2020». La recollida dels preus mitjançant visita als establiments, però, es realitza al llarg de les tres primeres setmanes de cada mes, per la qual cosa l’IPC relatiu al mes de març només va estar afectat per l’absència d’alguns preus que s’havien de recollir en l’última setmana. En conjunt, la proporció de preus recollits és d’un 80%, per això la qualitat de l’IPC del mes de març és similar a l’habitual. Els preus no recollits han sigut estimats mitjançant els mètodes habituals utilitzats en aquests casos. 

El grup de transport –amb una caiguda de preus del 2,4%, en comparació amb l’alça de l’1,8 del febrer, ha sigut el que més influència ha tingut en la contenció de la inflació per l’abaratiment dels carburants i lubricants per al transport personal i, en menor mesura, del transport aeri de passatgers.

Amb la dada del març, la taxa interanual de l’IPC encadena 43 mesos en valors positius i implica que els preus s’han estancat respecte als que hi havia fa un any.

La inflació subjacent, que no inclou els preus dels productes energètics ni dels aliments no elaborats, es va mantenir al març en l’1,1%, per tant, se situa 1,1 punts per sobre de l’IPC general.

El tercer mes de l’any, l’índex de preus de consum harmonitzat (IPCA) va situar la seva taxa anual en el 0,1%, vuit dècimes menys que al febrer.

Els grups que van destacar per la seva influència en la disminució de la taxa anual per sectors van ser el transport, amb una variació del -2,4%, més de quatre punts per sota de la del mes anterior, conseqüència que els preus dels carburants i lubricants per al transport personal i, en menor mesura, del transport aeri de passatgers van descendir aquest mes, mentre que van pujar el març del 2019. En el cas de la vivenda, va disminuir la seva taxa més d’un punt, fins al -4,8%, a causa que els preus de l’electricitat van baixar més aquest mes que l’any anterior, i que els preus del gasoil per a calefacció van disminuir aquest mes, davant l’increment registrat el 2019.

En oci i cultura, la variació va ser del 0,0%, quatre dècimes inferior a la del febrer, dada causada majoritàriament pel descens dels preus dels paquets turístics, que van pujar l’any passat. Es pot ressenyar també, tot i que en sentit contrari, la pujada dels preus dels serveis recreatius i esportius, més alts aquest mes que l’any anterior.

En hotels, cafès i restaurants va disminuir la taxa tres dècimes i es va situar en l’1,9%, com a conseqüència que la majoria dels seus components van apujar els preus aquest mes menys que el 2019.

Notícies relacionades

Per la seva banda, els grups amb més influència positiva van ser els aliments i begudes no alcohòliques, amb una variació del 2,5%, cinc dècimes superior a la del febrer. Va destacar en aquest comportament l’increment dels preus del peix i marisc, que van baixar l’any passat, i la disminució dels preus dels llegums i hortalisses, menor aquest mes que el 2019.

En comunicacions, la taxa va ser del 0,7%, cosa que va suposar un augment de gairebé un punt i mig respecte a la del mes anterior, a causa de la pujada dels preus dels serveis de telefonia i fax aquest mes, davant l’estabilitat registrada l’any anterior. 

Temes:

IPC