conseqüències del coronavirus

La despesa amb targetes es desploma un 49% pel confinament

L'acumulació de provisions va disparar la despesa el 20% en els dies previs a l'estat d'alarma

L'alimentació és l'únic sector que creix i el comerç electrònic cau menys que el físic

undefined52722322 boadilla del monte 10 03 2020   sociedad  estantes   vacios 200316111947

undefined52722322 boadilla del monte 10 03 2020 sociedad estantes vacios 200316111947 / DAVID CASTRO

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El nombre d’operacions  i la despesa mitjana amb targeta per persona s’ha desplomat de mitjana un 48,5% i 48,6% respecte a l’any anterior, respectivament, des que es va declarar el confinament a Espanya, segons un estudi realitzat a partir de les dades del BBVA. La caiguda implica una baixada sense precedents del voltant de 70 punts percentuals, ja que el creixement en les setmanes prèvies vorejava el 21%.

Abans del decret de l’estat d’alarma, en canvi, la tendència va ser acumular provisions, especialment de béns bàsics i alimentació. En el cap de setmana previ (14-15 de març), es va observar un augment de les transaccions amb targeta pròxim a un 20% interanual. Per contra, el descens setmanal del consum es va accelerar després del 20 de març, amb caigudes setmanals d’entorn del 60%, si bé la caiguda es va moderar lleugerament al 51% en la setmana prèvia a Setmana Santa per l’anticipació de vendes.

Investigadors del banc i de les universitats de Cambridge, Imperial College i Edimburg han analitzat l’evolució de les 1.400 milions d’operacions realitzades des del 2019 en 2,2 milions de comerços tant amb targetes de crèdit i dèbit del BBVA com en terminals punt de venda (TPV) propietat del banc. Del seu estudi es desprèn que les compres d’espanyols residents a l’estranger han pràcticament desaparegut, amb un ensorrament del voltant del 97%, mentre que les de residents estrangers a Espanya han disminuït el 60%, en els dos casos per la paralització del turisme i dels viatges transfronterers i per la tornada als països d’origen.

Tot menys l’alimentació

Notícies relacionades

L’alimentació  és l’únic sector que registra un augment de la despesa amb targeta, que ja es va duplicar abans de l’estat d’alarma i continua creixent el 60% interanual. Els dies previs a Setmana Santa, entre el 6 i 8 d’abril, es va disparar un 95% interanual. La despesa en salut (fonamentalment en productes farmacèutics), en canvi, es va incrementar a prop del 30% el cap de setmana previ a l’estat d’alarma, però posteriorment va registrar caigudes del voltant del 50%. Els desemborsaments als  sectors restants (béns i serveis no essencials o de primera necessitat com l’hostaleria, lleure i entreteniment, viatges, vestit i calçat) s’ha desplomat en més d’un 90%.

Per comunitats, les més afectades, amb descensos del 70%, són Madrid (una de les que més contagis ha registrat) i les Balears i les Canàries (perjudicades pel tancament turístic). Al contrari, Astúries, Castella-la Manxa i Catalunya registren caigudes menors que la mitjana espanyola, amb descensos de la despesa pròxims al 50%. La caiguda del comerç electrònic, per la seva banda, ha sigut del 44%, més baixa que la dels comerços físics (56,4%). Aquesta situació ha provocat que el pes de les compres per internet sobre el total hagi crescut al 20%, dos punts més que fa un any.