efectes del Covid-19

L'FMI alerta del risc d'una crisi de solvència en el sistema financer

L'organisme multilateral constata l'augment dels costos de finançament i el deteriorament de la liquiditat als mercats

09/04/2019 FMI

09/04/2019 FMI / REURTERS/ YURI GRIPAS (Europa Press)

1
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia

Quan el nou coronavirus va començar a expandir-se pel món, els bancs centrals van ser els primers a reaccionar per mirar de frenar el pànic a les borses i prevenir que la crisi social i sanitària de la pandèmia es transformés també en una crisi financera.

Aquestes mesures han ajudat a tranquil·litzar lleugerament els inversors en les últimes setmanes, però els riscos continuen sent elevats, segons el Fons Monetari Internacional (FMI), que tem que les creixents dificultats d’empreses i institucions per finançar-se desencadenin seriosos problemes de solvència en el sistema. «El risc és que la incapacitat dels prestataris per fer front al servei del seu deute traslladi la pressió als bancs i es congelin els mercats de crèdit», assegura el seu informe ‘Estabilitat financera global’. 

Notícies relacionades

L’informe constata el conservadorisme que s’ha imposat a les borses, a mesura que els inversors fugien dels actius de risc amb unes vendes que en els dies més negres van arribar a assolir la meitat del que es va perdre durant la crisi del 2008. L’estampida ha deteriorat la liquiditat en els mercats, cosa que ha fet que augmentin els costos de finançament i s’agreugi l’estrès de les companyies més mal finançades, segons l’anàlisi de l’FMI. «Les condicions financeres es van restringir a una velocitat sense precedents, deixant al descobert algunes esquerdes en els mercats financers», afirmen els seus analistes. 

Els bancs ara estan més ben preparats que fa una dècada per fer front a la recaiguda, però la depreciació dels seus actius a la borsa ha afectat la seva capitalització a diversos països. «La preocupació és que els bancs i altres mitjancers financers amplifiquin el xoc si la crisi s’agreuja», ha assegurat Tobias Adrian, el conseller financer de l’FMI.