construcció

Els contractistes demanen a l'Estat que no reprengui les obres a Catalunya

El president de la CCOC considera que no es pot garantir la seguretat sanitària dels treballadors

L'obra pública de la Generalitat i grans ajuntaments seguirà aturada malgrat la fi de la 'hibernació'

zentauroepp38168392 glories glorias170424163239

zentauroepp38168392 glories glorias170424163239

2
Es llegeix en minuts
Max Jiménez Botías

El president de la Cambra de Contratistes d’Obres de Catalunya (CCOC)Joaquim Llansó, ha demanat aquest dilluns que les obres públiques que l’Estat duu a terme a Catalunya no reprenguin la seva activitat demà com a conseqüència del final de la ‘hibernació’, perquè no és possible garantir la seguretat sanitària de les persones que treballen en la construcció. Els contractistes consideren que és més raonable mantenir el tancament d’aquestes obres, com han fet la Generalitat de Catalunya i els grans ajuntaments, com el de Barcelona. «No és possible garantir la seguretat sanitària de les persones que treballen en aquestes obres», ha comentat Llansó. «És preferible esperar el temps necessari perquè no es propagui el virus que es produeixi una segona onada de contagis», ha comentat el president de la Cambra.

L’activitat de les obres públiques a Catalunya estan subjectes al decret del Govern central del 27 de març, que decretava la paralització de les activitats no essencials i que aixeca la restricció a partir del 13 d’abril. Però a Catalunya, la Generalitat també va decretar la paralització de l’activitat de la construcció i no ha aixecat encara aquestes restriccions. El mateix ha fet l’Ajuntament que dirigeix Ada Colau i altres grans corporacions locals. Tot això vol dir que aquest dimarts només tornaran a l’activitat les obres dels diferents ens de l’Estat, a més de les que es mantenien operatives perquè es consideraven essencials, com totes les relacionades amb les reparacions dels danys ocasionats per la tempesta ‘Gloria’ i les que impliquen centres sanitaris o altres activitats essencials.

Allau de decrets

«Hem tingut una allau de de decrets –n’hem comptabilitzat 21 entre totes les administracions–, cosa que ha complicat la presa de decisions», ha comentat Llansó, «però prioritzem la salut dels treballadors», ha reclamat. El president de la Cambra ha recordat que el període de confinament a Wuhan (focus de l’epidèmia a la Xina) ha sigut de 76 dies i que a Espanya i Itàlia només fa 30 dies, amb la qual cosa sembla «una mica precipitada la tornada a l’activitat».  «Ens ha costat molt fer el confinament, que ha parat el 80% de l’activitat a Catalunya, i la qüestió és si no hauríem d’assegurar-nos-en una mica més», ha assenyalat.

Notícies relacionades

Segons la Cambra, del 80% de l’activitat que s’ha parat, només un 15% de les obres corresponen a l’Estat. No obstant, són les de més volum pressupostari i les que compten amb una xifra de personal més gran.

El sector representa el 10% del PIB de Catalunya, uns 23.000 milions d’euros. Si es divideixen per 12 mesos, seria d’uns 1.900 milions al mes. «Són molts diners, però cal pensar si val la pena arrencar abans del que seria convenient», ha comentat Llansó. No obstant, a l’altra banda de la balança es compten 6.726 ertos en el sector de la construcció catalana, que afecten 40.474 treballadors. I en la seva gran majoria (6.377) són per força major, és a dir. per l’expansió del virus. L’efecte econòmic en els treballadors del sector no és petit.