Les videotrucades, vulnerables als atacs cibernètics

Les reunions de teletreball eleven l'ús de programes de videoconferència, les plataformes múltiples de comunicació i les classes 'online'

zentauroepp52782740 13 03 2020 el presidente del gobierno  pedro s nchez  presid200314120919

zentauroepp52782740 13 03 2020 el presidente del gobierno pedro s nchez presid200314120919 / Moncloa

1
Es llegeix en minuts

El confinament de la població i l’impuls al teletreball han disparat l’ús de les videotrucades i els experts alerten de l’increment dels atacs cibernètics  aprofitant aquestes vulnerabilitats. Durant les setmanes de confinament, a Espanya s’ha duplicat el volum d’usuaris en videoconferències, segons dades del punt d’intercanvi d’internet DE-CIX. Com que són eines integrades dins de les tecnologies de la informació i la comunicació, les aplicacions de videotrucades estan exposades a patir ciberincidents de diversa índole, com tot el que es fa a través d’internet, com ja han advertit tant els centres especialitzats públics com Incibe.

La majoria d’aquestes amenaces estan associades a la fuga d’informació i de dades personals, així com els permisos que s’atorguen a aquestes aplicacions (accedir a la xarxa o contactes de l’usuari, galeria, micròfon, càmera, altres apps i xarxes socials, etc.). Algunes de les aplicacions a què més s’està recorrent, en l’àmbit personal, són les de les mateixes xarxes socials, que inclouen entre les seves funcionalitats la possibilitat de realitzar videotrucades entre contactes. Aquest és el cas d’Instagram, Facebook o Whatsapp. No obstant, les plataformes especialitzades en aquest servei com Skype, Meet, Team, Zoom i Houseparty, són les que han patit un ascens d’atacs des que va començar la crisi sanitària i el confinament.

Notícies relacionades

En el cas concret de Zoom ha sigut el Centre Criptològic Nacional qui recentment ha anunciat vulnerabilitats en la plataforma, referents a una bretxa de seguretat en l’opció de compartir arxius de forma remota que recull dades d’inici de sessió de l’usuari i de la contrasenya, motiu pel qual pot ser fàcilment desxifrable.

En aquest context, es fa necessari prendre precaucions a l’hora de participar en una videotrucada i cuidar al màxim les dades que s’estan compartint. Els experts d’Entelgy aconsellen extremar les precaucions en la descàrrega d’aplicacions, i no fer-ho des de webs desconegudes. Mai utilitzar les contrasenyes habituals en videoconferències i no acceptar-les si el remitent és desconegut. Eludir les connexions en xarxes públiques. Consells bàsics però ineludibles en l’actual situació. 

Temes:

Coronavirus